Chilli výrazne pomáha cukrovkárom

Chilli výrazne pomáha cukrovkárom

Výborná správa pre všetkých cukrovkárov s diabetickou neuropatiou prišla z Imperial College London v Spojenom kráľovstve. Sprostredkuje nám ju Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Diabetická neuropatia je jednou z najčastejších komplikácií pri cukrovke. Je to poškodenie rôznych typov periférnych nervov, ktorého prejavom môže byť strata citlivosti, alebo naopak, trvalá bolesť. Lekári testovali 75 pacientov s touto komplikáciou - časť z nich liečili pomocou bežne dostupných náplastí s kapsaicínom, druhá časť pacientov dostávala štandardnú liečbu. Všetci pacienti vypĺňali „denník bolesti“, ktorý potom lekári preštudovali a zároveň analyzovali stav ich nervov. Po troch mesiacoch sa ukázalo, že u pacientov, ktorý boli liečení náplasťami s kapsaicínom, došlo k výraznému zníženiu bolesti a navyše, zvýšil sa u nich počet nervov. Podľa výsledkov publikovaných v časopise Frontiers in Neurology, kapsaicín nie len že znižuje chronickú bolesť, zároveň aj regeneruje poškodené nervy.

Kým u nás platia pomerne prísne limity pre „večné chemikálie“ v pitnej vode, v USA ich stanovili až teraz. Podľa dostupných údajov pije vodu kontaminovanú večnými chemikáliami, čiže PFAS, viac ako 200 miliónov Američanov. Doteraz na to zareagovalo reguláciou len pár štátov, tentoraz stanovila limity pre šesť týchto zlúčenín Americká federálna Agentúra pre ochranu životného prostredia. Veda už dokázala, aké sú nebezpečné. Negatívne pôsobia na hormóny štítnej žľazy, výrazne zvyšujú riziko ochorenia na rakovinu obličiek a semenníkov, spôsobujú ženskú neplodnosť a znižujú účinnosť očkovania u detí. PFAS sa využívajú pri výrobe vode odolných materiálov, v kozmetike, nájdete ich vo farbách, ale aj v zubných nitiach.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame