Stalo sa pred... 2. - 8. apríl

Stalo sa pred... 2. - 8. apríl

Boris Koreň dnes pripomenie výročie vynikajúceho slovenského režiséra, najväčšieho slovenského sídliska a zariadenia, bez ktorého si dnes väčšina z nás nevie život ani predstaviť.

Stalo sa pred... 2. - 8. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V druhej časti rubriky Borisa Koreňa si vypočujete aj slová nenápadného hrdinu, ktorý zachránil mnohé životy.

Stalo sa pred... 2. - 8. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 1. apríla-7.apríla

- pred 150 rokmi, 3. apríla 1873, sa narodil lekár Jan Janský, ktorý ako prvý správne rozdelil ľudskú krv do štyroch základných skupín. Svoj objav najprv prezentoval v novembri 1906 v Spolku českých lekárov a neskôr v roku 1907 publikoval v zborníku.

- pred 105 rokmi, 1. apríla 1918, sa narodil slovenský režisér a scenárista Ján Kadár. V režisérskej dvojici s Elmarom Klosom získal ich film Obchod na korze sošku Oscara za najlepší cudzojazyčný film za rok 1965. Tvorcovia sa podpísali aj pod niekoľko ďalších kultových diel česko-slovenského filmu, medzi nimi Smrť si hovorí Engelchen.

- pred 80 rokmi, 6. apríla 1943, vyšla prvýkrát v Spojených štátoch amerických kniha Antoine de Saint-Exupéryho Malý princ. Bola preložená do viac ako 180 jazykov a patrí medzi 50 najpredávanejších kníh na svete.

- pred 75 rokmi, 6. apríla 1948, sa narodil uznávaný slovenský spisovateľ, publicista a vydavateľ píšuci v maďarčine Lajos Grendel.

- pred 50 rokmi, 2. apríla 1973, sa začala výstavba najväčšieho slovenského sídliska, bratislavskej Petržalky. Stavala sa na základe medzinárodnej súťaže a plánom bolo vybudovať obytné územie s komplexnou bytovou vybavenosťou pre sto tisíc obyvateľov.

- pred 50 rokmi, 3. apríla 1973, vývojár Motoroly Martin Cooper uskutočnil na niektorej z newyorských ulíc prvý telefonát z mobilného telefónu. Vtedajší mobil bolo veľké a drahé zariadenie. Stálo takmer štyri tisíc dolárov a rýchlo sa stalo symbolom bohatstva a úspechu.
Autor: Boris Koreň, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame