Stalo sa pred... 8. - 14. apríl

Stalo sa pred... 8. - 14. apríl

Najskôr si s Borisom Koreňom pripomenieme výročie režiséra, ktorý je autorom jedného z najvýznamnejších česko-slovenských filmov. Komunisti ho na dve desaťročia zakázali premietať.

Stalo sa pred... 9. - 15. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kto by nepoznal Bebého, teda Jeana Paula Belmonda? Hneď v úvode nám Boris Koreň pripomenie 90. výročie jeho narodenia.

Stalo sa pred... 9. - 15. apríl Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 8.apríla-14.apríla

- pred 120 rokmi, 12. apríla 1903, prišiel na svet František Krištof Veselý, operetný spevák, režisér, elegán, no najmä interpret mnohých hitov populárnej piesne, ktoré pred desaťročiami doslova valcovali rozhlasové vysielanie.

- pred 115 rokmi, 10. apríla 1908, sa narodil politik Česko-slovenskej jari 1968 František Kriegel. Preukázal obrovskú dávku zásadovosti a odvahy, keď ako jediný člen straníckej a vládnej delegácie nepodpísal v auguste 1968 Moskovský protokol, ktorý fakticky legalizoval pobyt okupačných vojsk na našom území.

- pred 90 rokmi, 9. apríla 1933, prišiel na svet jeden z najznámejších hercov minulého storočia Jean Paul Belmondo. Jeho herectvo bolo univerzálne - nakrútil desiatky filmových hitov, no stvárnil aj desiatky divadelných postáv.

- pred 85 rokmi, 8. apríla 1938, sa narodil spisovateľ, básnik, literárny kritik a esejista Ivan Kadlečík.

- pred 50 rokmi, 8. apríla 1973, zomrel geniálny maliar, zakladateľ kubizmu, Pablo Picasso.

- pred 5 rokmi, 8. apríla 2018, zomrel významný slovenský režisér Juraj Herz. Jeho diela patria do zlatého fondu kinematografie - Spalovač mrtvol, Sladké hry minulého leta, Petrolejové lampy, či ďalšie.
Autor: Boris Koreň; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame