Stalo sa pred... 15. apríla - 21. apríla

Stalo sa pred... 15. apríla - 21. apríla

Dnes začne Boris Koreň naše spomínanie mimoriadne - blahoželaním k 95 narodeninám nášmu kolegovi, rozhlasákovi.

Stalo sa pred... 15. apríla - 21. apríla (1/2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomienkou na Slováka na viedenskom cisárskom dvore začne Boris Koreň druhú časť rubriky.

Stalo sa pred... 15. apríla - 21. apríla (2/2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 15. apríla-21. apríla

- Pred 305 rokmi, 17. apríla 1718, sa narodil jeden z najvýznamnejších Slovákov 18. storočia Adam František Kollár. Vďaka výnimočným schopnostiam a jazykovým znalostiam sa mu podarilo získať významné miesto a politický vplyv na viedenskom cisárskom dvore a jeho rady počúvala aj cisárovná Mária Terézia.
- pred 100 rokmi, 19. apríla 1923, sa narodil herec Lubomír Lipský. V 70. a 80. rokoch bol veľmi populárny a účinkoval v desiatkach klasických česko-slovenských komédií.
- pred 95 rokmi, 15. apríla 1928, sa narodil náš kolega, rozhlasák, Pavol Zelenay. S rozhlasom začal spolupracovať v roku 1949 a viedol v ňom aj redakciu populárnej hudby. Je všestranným človekom, o čom svedčia aj tieto charakteristiky z článku na internete: slovenský hudobný skladateľ, aranžér, hudobník, redaktor, publicista, editor, dramaturg, muzikológ, dokumentarista, organizátor hudobného života a propagátor slovenskej populárnej piesne.
- pred 85 rokmi, 16. apríla 1938, sa narodil Rudolf Sloboda, tento spisovateľ a básnik sa stal symbolom moderného intelektuálneho románu. Patril k najčítanejším autorom modernej slovenskej literatúry.
- pred 80 rokmi, 19. apríla 1943, vypuklo povstanie vo Varšavskom gete. Keď vodca SS Heinrich Himmler rozhodol o vyslaní jednotiek, ktoré ho mali zlikvidovať a následne presunúť Židov do koncentračných táborov, povstali tisícky židovských bojovníkov. 16. mája bolo geto opäť pod vládou Nemcov, ktorí v povstaní zabili asi sedemtisíc Židov a okolo päťdesiat tisíc ich bolo poslaných do koncentračných táborov.
- pred 45 rokmi, 17. apríla 1978, poslala kancelária Medzinárodnej zdravotníckej organizácie v Nairobi telegram, v ktorom sa píše: „Pátranie dokončené. Neboli zistené žiadne prípady.“ Prišiel dlho očakávaný deň, keď sme nezaznamenali žiadny prípad pravých kiahní získaných prirodzeným spôsobom, teda nakazením sa od iného pacienta. V októbri 1979 vyhlásila WHO pravé kiahne za zlikvidované.


Autor: Boris Koreň, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame