Stalo sa pred... 20. - 26. máj

Stalo sa pred... 20. - 26. máj

Spomínanie na výročia udalostí a osobností dnes s Borisom Koreňom začneme netradične - oblečením.

Stalo sa pred... 20. - 26. máj Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Druhú časť rubriky začne Boris Koreň spomienkou na Mateja Bencúra, ktorý sa pod pseudonymom preslávil ako jeden z najvýznamnejších slovenských spisovateľov prvej polovice minulého storočia.

Stalo sa pred... 20. - 26. máj Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 20.mája-26.mája

- pred 480 rokmi, 24. mája 1543, zomrel poľský astronóm, matematik, tvorca priekopníckej heliocentrickej teórie Mikuláš Kopernik

- pred 150 rokmi, 20. mája 1873 získali partneri Levi Strauss a Jacob Davis americký patent na pracovné nohavice, ktorých vrecká boli spevnené kovovými nitmi. Tento dátum je považovaný za deň zrodenia džínsov, texasiek, či riflí.

- pred 120 rokmi, 23. mája 1903, sa narodil dôstojník Slovenskej armády, spoluorganizátor a účastník SNP Mirko Vesel. Práve on prečítal 30. augusta 1944 v Slobodnom slovenskom vysielači Banská Bystrica mobilizačnú výzvu, ktorá žiadala slovenských vojakov a ďalšie ozbrojené zložky, aby sa doňho zapojili.

- pred 100 rokmi, 21.mája 1923, sa narodil huslista a hudobný skladateľ Aladár Móži. Patril k najlepším husľovým virtuózom v Európe. Desiatky rokov pôsobil ako koncertný majster v Symfonickom orchestri Československého rozhlasu v Bratislave, veľké medzinárodné úspechy získal so Slovenským kvartetom.

- pred 95 rokmi, 21. mája 1928, zomrel významný slovenský spisovateľ Martin Kukučín, občianskym menom Matej Bencúr. Je autorom diel Rysavá jalovica, Neprebudený, Dom v stráni a ďalších, ktoré sú nielen súčasťou povinnej literatúry, ale sa dodnes aj dobre čítajú.

- pred 80 rokmi, 23. mája 1943, sa narodil český klarinetista, saxofonista, hudobný skladateľ a dirigent Felix Slováček. Nahral stovky skladieb klasickej aj populárnej hudby a mnohé z nich sa v jeho podaní stali hitmi.

- pred 40 rokmi, 20. mája 1983, zomrel v Bratislave významný jazykovedec a slavista Eugen Pauliny. Od konca druhej svetovej vojny pôsobil na Univerzite Komenského a vydal základné diela slovenskej jazykovedy.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/StockSnap

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame