Svoju DNA nechávame všade

Svoju DNA nechávame všade

Svoju DNA zanechávame všade, kde sa len pohneme. Podľa najnovšej štúdie ju vedci vedia získať veľmi ľahko a úrady varujú pred  zneužitím. Ako by sa to dalo, to nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Trochu znepokojujúcu štúdiu uverejnili v časopise Nature Ecology and Evolution biológovia z Floridskej univerzity. Pôvodne zbierali takzvanú environmentálnu DNA, je to DNA z rôznych prostredí: z pôdy, snehu, vody alebo zo vzduchu. Vedci ju používajú na monitorovanie rôznych patogénov a biologickej rozmanitosti. Chceli skúmať morské korytnačky, čo aj urobili ale ako vedľajší produkt zaznamenali v environmentálnej DNA a tú ľudskú. Keď sa na to lepšie pozreli, získali o ľuďoch, ktorí sa na tých miestach pohybovali oveľa viac informácií ako čakali. Našli mutácie spojené s autizmom, cukrovkou, očnými aj srdcovými chorobami, dokonca poľahky zistili či ide o ženy alebo o mužov.  Nie je to tak dávno, bolo to pred piatimi rokmi, keď Číňania pod rúškom kampane Lekár pre všetkých, zozbierali DNA na severozápade, kde žijú Ujguri a Tibeťania, DNA 36-tim miliónom ľudí pre „interné potreby štátu.“  Vedci z Floridy vo svojej štúdii vyzývajú na politické a etické riešenie zbieranie DNA.

Vo Francúzsku už týždeň testuje 10 tisíc ľudí aplikáciu na digitálne vodičské preukazy. Všetci francúzski vodiči si budú môcť stiahnuť aplikáciu do svojich mobilov od začiatku budúceho roka. Digitálne vodičské preukazy by mali v krajine zabezpečiť minimum krádeží týchto dokladov, uľahčiť prenajímanie áut a urýchliť cestné kontroly. Polícia vďaka tomu veľmi rýchlo a ľahko zistí, či vodič vôbec môže šoférovať auto, či nie je hľadanou osobou a aj to, či má v poriadku všetky dokumenty. Po mesiaci testovania pribudne počas leta ďalších 100 tisíc užívateľov a postupne prejde na tento typ vodičských preukazov celá krajina. Do rovnakej aplikácie si už teraz môžu Francúzi stiahnuť digitálny občiansky preukaz a od roku 2025 budú používať aj digitálny preukaz zdravotného poistenia.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame