Stalo sa pred... 3. júna - 9. júna

Stalo sa pred... 3. júna - 9. júna

Viera, umenie a hudba - v prvej časti našej rubriky Boris Koreň pripomenie výročia osobností z týchto oblastí ľudskej činnosti.

Stalo sa pred... 3. júna - 9. júna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Druhú časť rubriky začne Boris Koreň najznámejšou piesňou v kresťanskom svete.

Stalo sa pred... 3. júna - 9. júna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 240 rokmi, 8. júna 1783, došlo k obrovskému výbuchu islandskej sopky Laki. V dôsledku jej osemmesačnej erupcie priamo a neskôr nepriamo hladomorom zahynula štvrtina obyvateľov ostrova. Na veľa rokov zmenila klímu na celej Zemi a podľa odborníkov ešte bol s ňou spojený aj hladomor v Európe, Egypte, Indii a neúroda ryže v Japonsku.

- pred 160 rokmi, 7. júna 1863, zomrel autor hudby najznámejšej a najspievanejšej kresťanskej koledy Tichá noc Franc Xaver Gruber

- pred 120 rokmi, 6. júna 1903, prišiel na svet hudobný skladateľ Aram Chačaturian. Jeho Šabľový tanec z baletu Gajané patrí k najznámejším skladbám klasickej hudby.

- pred 105 rokmi, 8. júna 1918, popravili 44-och slovenských vojakov náhradného trenčianskeho 71. pešieho pluku. Boli odsúdení na trest smrti za účasť na vzbure v kasárňach v srbskom meste Kragujevac.

- pred 85 rokmi, 5. júna 1938, len vo veku 43 rokov zomrel maliar Mikuláš Galanda. Bol jedným z najvýznamnejších slovenských výtvarných umelcov minulého storočia. Tento excelentný kresliar, grafik a maliar najmä svojou tvorbou v 30-tych rokoch formuloval budúci vývoj moderného slovenského výtvarného umenia.

- pred 15 rokmi, 5. júna 2008, zomrel Ján Johanides. Bol výraznou a neprehliadnuteľnou spisovateľskej osobnosťou. Vo svojom diele sa orientoval na problémy ľudskej osamelosti, úzkosti, strachu a snažil sa preniknúť do vnútra človeka.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/Predra6_Photos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame