Tisíce nových živočíšnych druhov

Tisíce nových živočíšnych druhov

Na súši prichádza k veľkému vymieraniu druhov, pod vodou vedci objavujú ďalšie a ďalšie novinky. O tých najnovších nám povie viac Rado Tomeš:

Tisíce nových živočíšnych druhov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Medzinárodný tím vedcov nedávno preskúmal oblasť na dne Pacifiku, kde sa počíta s hlbokomorskou ťažbou. Na mieste našli  takmer 6 tisíc druhov organizmov, z ktorých je asi 90% pre vedu neznámych. Také množstvo noviniek je v dnešnej dobe skutočne výnimočné, vedci ich našli v oblasti s veľkosťou asi šesť miliónov kilometrov štvorcových, označovanej ako zóna Clarion-Clipperton, medzi Mexikom a Havajskými ostrovmi.  Zóna je veľmi bohatá na mangán a ďalšie vzácne kovy. Zaujímavý na tejto zbierke morských uhoriek, hlíst, morských húb, rôznych krúžkovcov, článkonožcov a ostnatokožcov, je fakt, že väčšina identifikovaných druhov sú endemity - čiže sa vyskytujú len na tomto mieste.  Aj vďaka týmto objavom to zatiaľ to vyzerá tak, že príroda dostane prednosť pred ťažbou, uvidíme dokedy.

Naši predkovia veľmi pravdepodobne trpeli väčšinu svojho života hnačkou. Aspoň tak sa to javí z podrobného výskumu obsahu vzácnych toaliet, ktoré našli v Jeruzaleme. Tie toalety objavili už v roku 2019 a už vtedy vystopovali celú zbierku parazitov. Vedci z Univerzity v Cambridgi to posunuli ďalej, a našli najstarší známy dôkaz grandiózy na svete. Tento typ hnačky spôsobuje lamblia črevná, jednobunkový prvok, ktorý môže obťažovať človeka ale aj zvieratá, najmä domáce a hospodárske. Skúmané toalety boli používané niekedy medzi 6. a 8. storočím pred našim letopočtom a sú dôkazom toho, že Júdske kráľovstvo bolo v tom čase premorené parazitárnymi hnačkami a to bol podľa vedcov veľký problém všetkých miest na Blízkom východe. Boli preľudnené, bolo v nich horúco a voda bola dostupná v obmedzenom množstve.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame