Štúdio svet – 16. 8. 2014

Štúdio svet – 16. 8. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

David Koubek
Panamský prieplav

Panamský prieplav oslávil v piatok 100 rokov od oficiálneho otvorenia. Táto gigantická stavba stála životy desiatok tisíc ľudí. Výhoda, ktorú ľudstvu priniesla, sa ale na ľudské životy počítať nedá. Je jasné, že odkedy máme v Paname kanál, tovar sa po celom svete pohybuje ľahšie. Veď cesta medzi Atlantikom a Pacifikom je o 12-tisíc kilometrov kratšia. Kapacita prieplavu je 12 tisíc lodí ročne. V dnešnom svete je to už málo. Panama preto nechcela zaspať na vavrínoch a kanál sa pustila rozširovať, do roka a pol má byť dvakrát taký veľký ako doteraz. Chce to stihnúť skôr, ako si vlastný prieplav, trikrát väčší ako ten panamský, postaví Nikaragua alebo kým Kolumbia začne využívať železnicu na presun tovaru od jedného oceánu k druhému. V Paname nahrával David Koubek.

Panamský prieplav Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák
Lietadlo Solar Impuls

Taký španielsky kráľ Karol V. v 16. storočí, krátko po objavení Amerického kontinentu, ešte len tušil, že kanál cez panamskú šiju by bola veľká vec a dnes existuje. Ako hudba budúcnosti nám dnes môže znieť lietadlo, ktoré namiesto kerozínu spaľuje energiu zo Slnka. Lenže dvaja Švajčiari sa rozhodli otriasť veľmocou spaľovacích leteckých motorov a už vyvinuli lietadlo, ktoré lieta len s pomocou slnečnej energie. Volá sa Solar Impulse a hybnou silou celého projektu sú Bertrand Piccard a André Borschberg. Svetovej verejnosti predstavili lietadlo v Dübendorfe pri Zürichu a v posledných rokoch už absolvovalo aj niekoľko úspešných letov. Vo Švajčiarsku si Solar Impuls pozrel Tibor Macák.

Lietadlo Solar Impuls Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Barokový zámok

O niekom, kto sníva o niečom zjavne nedosiahnuteľnom, sa zvykne hovoriť, že stavia vzdušné zámky. Človek, ktorého vám o chvíľu predstavíme, od detstva sníval, že bude mať zámok. Dnes ho skutočne vlastní. Barokový zámok v Týnci na severozápadnom cípe Šumavy mu patrí už 16 rokov. Či sa na stavbu pozeráte zvonka, či zvnútra, pri prvom pohľade vám bude jasné, že mu niet čo závidieť. Je tam stále veľa práce. Ale príbeh to je už dnes nesporne zaujímavý a stretáva sa pri ňom množstvo významných osobností. Hovorí Boris Kršňák.

Barokový zámok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Carr
Škótska nezávislosť od Veľkej Británie

Mnohí Škóti už roky snívajú o nezávislosti od Veľkej Británie a nejednému to ešte stále znie, ako už spomínaná hudba budúcnosti, hoci nádej ešte žije. Obyvateľom Škótska zostáva už len necelých 33 dní, aby sa rozhodli, či chcú i naďalej ostať súčasťou tristosedemročnej únie Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska alebo či pôjdu cestou vyhlásenia vlastného nezávislého štátu. Výsledky tohto týždňového prieskumu naznačujú, že viac Škótov je proti vyhláseniu nezávislosti. Emócie však s každým dňom narastajú na každej strane anglo-škótskej hranice. Podrobnosti pripája naša londýnska spolupracovníčka Martina Carr.

Škótska nezávislosť od Veľkej Británie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Lečová sezóna

Sú veci, ktoré sa opakujú rok čo rok a tým vyvolávajú pocit stability, uspokojenia, vieru v nemennosť hodnôt a tak... Napríklad taká lečová sezóna. Je tu zasa a priznajme si, že našinec a zrejme aj širšie stredoeurópske spoločenstvo spája lečo s Maďarmi. Veď aj oni si myslia, že lečo je prastaré maďarské jedlo, aj keď sa pritom potmehúdsky uškŕňajú. Náš spravodajca Gregor Martin Papucsek sa ich snažil vyviesť z omylu, no podaktorí viťúzi v reakcii nato začali spochybňovať slovenskosť strapačiek. Na lečovo-špricerovom pikniku v Budapešti nakoniec jedna aj druhá strana súhlasila s vyhlásením mieru...

Lečová sezóna Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame