Štúdio svet 30.8.2014

Štúdio svet 30.8.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Ešte donedávna reper, najnovšie vrah a terorista. Aj takto sa môže vyvinúť kariéra mladíka z Británie, ktorý sa hnevá na celý svet. Minulý týždeň totiž Islamský štát zverejnil video s popravou  amerického novinára Jamesa Foleyho. O život ho pripravil zahalený extrémista s britským prízvukom. Britské tajné služby si myslia, že neznámy muž by mohol byť anglický reper egyptského pôvodu s umeleckým menom L Jinny. Jeho piesne hrávala aj britská BBC. Ako sa ocitol na Blízkom východe v radoch teroristov? Odpoveď hľadala Martina Carr.

carr Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pepek Námorník je na slobode, takáto správa prišla tento týždeň z Kolumbie. Ide o hlavného zabijaka v službách niekdajšieho narkobaróna Pabla Escobara. Za podiel na zavraždení prestížneho kolumbijského politika v roku 1989 mal za mrežami stráviť vyše 40 rokov. Nakoniec ho však pustili po odpykaní si troch pätín vymeraného trestu. Krajinu to rozdelilo na dva tábory. Podľa jedných si už odsedel, čo mal, podľa druhých mal za mrežami stráviť oveľa viac času. Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

hospodarova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Múzeá na celom svete si medzi sebou požičiavajú vzácne exponáty. Vystavia ich a po čase vrátia. Isté archeologické múzeum v Holandsku si tiež požičalo exponáty, no odmieta ich vrátiť späť. Ide totiž o výstavné kusy z Krymu – ešte pred rokom prišli z Ukrajiny, no vrátiť sa majú už do Ruska.  Výstava sa končí už zajtra a na historické predmety si robia nárok obe krajiny – a Holanďania nevedia, komu ich vrátiť. Čo na to hovoria priamo v múzeu, sa bol spýtať Peter Majer.

majer Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovák, ktorý zmenil svet. Takto sa pred pár dňami písalo o známom slovenskom vynálezcovi Štefanovi Baničovi. 25. augusta totiž uplynulo sto rokov odkedy si dal Banič vo Washingtone patentovať svoj dizajn padáku. Internet i literatúra pripomínajú že Banič zostrojil padák,  ktorý využívala v prvej svetovej vojne americká armáda a mnoho iných zaujímavých informácií. Čo sú fakty a čo mýty zisťoval v Spojených štátoch  Martin Rajec.

rajec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Budapešti majú umeleckú raritu. Priamo na ulici možno vidieť mladú poetku, ktorá svoju tvorbu propaguje trochu kuriózne: je nahá a svoje básne má napísané na tele. Básničky priamo z tela budapeštianskej poetky nám prečíta Gregor Martin Papucsek.

papucsek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame