Štúdio svet – 20. 9. 2014

Štúdio svet – 20. 9. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Gregor Martin Papucsek
Letné útočiská

Hlavná turistická sezóna 2014 je už nenávratne preč, myslím na „naše“ letné útočiská, ktoré sú najviac pri Jadrane, v Chorvátsku. Hostinskí ešte ráno čo ráno vyložia všetky stoly a stoličky na terasy, roztiahnu veľké slnečníky, čakajú, že sa ich podnik zaplní. Aj kiosky s čerstvým pečivom ignorujú kalendár a na policiach majú celý sortiment aj popoludní. A najmä: pláže, morské zákutia sú zväčša vyľudnené... Ak len nejde tadiaľ náš spravodajca Gregor Martin Papucsek, hľadajúc náplasť na rozpačitú a upršanú letnú dovolenku...

Letné útočiská Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Superhrdinovia

Máte na sídlisku alebo u vás na dedine supermana? V mnohých mestách sveta si našli uplatnenie. V brazílskom Sao Paulo majú aj Batmana aj ďalších superhrdinov. Batmanovi tam minule dokonca ukradli mobil. Boj za lepšiu spoločnosť tým ale ani pre neho, ani pre jeho superkolegov nekončí. Práve naopak, ich šéf si to namieril rovno do politiky. O skupine bežných Brazílčanov, ktorí sa prezliekajú do kostýmov televíznych superhrdinov a ochraňujú spoločnosť od zločincov, hovorí Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Superhrdinovia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová
Traja rodičia

Hovorí sa, že mama je len jedna. Veda však už dospela tak ďaleko, že to nemusí byť vždy pravda. Genetici vedia, ako vytvoriť dieťa s DNA od troch rodičov: dvoch matiek a jedného otca. Takýto spôsob umelého, ani nie oplodnenia, ako skôr splodenia, by pomohol niektorým ženám s geneticky prenosnými ochoreniami. A nie je to žiadne sci-fi. V Spojených štátoch amerických žije niekoľko detí, ktoré majú troch biologických rodičov. Na tému sa podrobnejšie pozrela Nina Krajčovičová.

Traja rodičia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štěpán Macháček
Vojna v Gaze

Tohtoročný ozbrojený konflikt medzi Izraelom a palestínskym Hamasom stál život viac než 2200 ľudí. Veľká časť Gazy je v troskách a odhaduje sa, že jej obnova bude trvať 20 rokov. Vo vojne ale neumierali len ľudia. Jediná zoologická záhrada prišla počas bojov o viac než polovicu svojich zvierat. I napriek obrovskému nebezpečenstvu ale nasadzovali miestni ošetrovatelia každý deň svoj život, aby exotické zvieratá aspoň zachránili pred smrťou od hladu. Pokračuje spravodajca Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Vojna v Gaze Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer
Malé modely áut

Azda žiadny malý chlapec sa nezaobíde bez angličákov – malých modelov áut. Hoci dnes by sa im už podľa správnosti tak hovoriť nemalo. Väčšina týchto hračiek totiž pochádza z Číny. Stále je však mnoho priaznivcov originálov. Tí sa dokonca stretávajú na rôznych burzách a s malými modelmi áut sa obchoduje aj cez internet. Zďaleka to pritom už nie je len záležitosť detí – hovorí Viliam Hauzer.

Malé modely áut Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame