Štúdio svet – 27. 9. 2014

Štúdio svet – 27. 9. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Gregor Martin Papucsek
Veľkoplošné plagáty v Budapešti

Na najväčšom námestí Budapešti už 14 rokov po sebe robia výstavu veľkoplošných plagátov. Nemá ísť o reklamu konzumu a komerčnosti. Plagáty pod holým nebom sú nositeľmi spoločenských odkazov, reagujú na aktuálne témy, medzi nimi samé háklivé, a pritom veselo, skepticky až cynicky pôsobiace. Tento vynikajúci priestor na kritiku systému a zvlášť aktuálnej politiky si nenechal ujsť Gregor Martin Papucsek. Na základe videného sa dokonca rozhodol ešte nepochovať slobodu prejavu v Maďarsku, ako to zvyknú robiť neprajníci tejto krajiny, keď ju na mape vidia niekde medzi Azerbajdžanom, Turkmenistanom či v Rusku.

Veľkoplošné plagáty v Budapešti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oľga Baková
Protestný tábor Faslane

Škóti minulý týždeň v referende rozhodli, že to ešte skúsia vydržať v únii s Veľkou Britániou. Ak by sa tak nestalo, ak by zvíťazili stúpenci nezávislosti, Londýn by mal mnoho starostí. Jedna z tých najkomplikovanejších by bolo vyriešiť problém – čo s vojenskou základňou neďaleko Glasgowa, kde má Británia zaparkované svoje jadrové ponorky a rakety Trident. Samostatné Škótsko totiž malo v pláne nukleárny arzenál zo svojho územia dostať preč. Na túto chvíľu čakali a po referende ďalej čakajú aktivisti proti jadrovým zbraniam. Už 32 rokov majú v blízkosti základne svoj protestný tábor Faslane. Nahrávala tam Oľga Baková.

Protestný tábor Faslane Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Robert Mikoláš
Múzeum vína v Piemonte

Víno niekoho dovedie k dlhom a niekoho na zoznam kultúrneho dedičstva. Barolo, dedinka na severozápade Talianska, je ten druhý prípad. Leží v Piemonte a produkuje jedno z najlepších vín našej planéty. Prácu tamojších vinárov môžete obdivovať vo vinici, ale aj technicky mimoriadne vyspelým spôsobom, v supermodernom Múzeu vína. Nachádza sa v útrobách starovekého hradu. Práve tam nás pozýva Robert Mikoláš.

Múzeum vína v Piemonte Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Pláž Copacabana

Brazílske Rio de Janeiro má bližšie k moru ako k vínu. Momentálne sa tam končí zima a pomaličky nastupujú teplejšie dni. Na jarné potulky po jeho slávnych plážach Copacabana a Ipanema sa, samozrejme, v sprievode melancholickej bossanovy vyberieme s Ľubicou Zlochovou...

Pláž Copacabana Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Ostrov Spinalonga

Pri mori ešte zostaneme. Od pobrežia Atlantiku sa ale prenesieme do Stredomoria. Spinalonga, o ktorej bude reč, je totiž malý ostrov pri Kréte. Do nedávnej histórie sa zapísal najmä ako prvá leprová kolónia v Európe. Ostrovček sa stal domovom najmenej 250 malomocných. Hrozné utrpenia, ktoré im odlúčenie a lepra spôsobovali, im vyvažovali najmä finančné benefity, o ktorých mnohí Kréťania v tom čase mohli iba snívať. Na Spinalongu nás zavedie Tamara Lištiaková.

Ostrov Spinalonga Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame