Štúdio svet – 4. 10. 2014

Štúdio svet – 4. 10. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Martina Carr
Penicilín

Uplynulý týždeň si lekári na celom svete pripomenuli 86. výročie objavenia penicilínu, prvého antibiotika, ktoré doslova spôsobilo revolúciu v modernej medicíne a zachránilo životy miliónom ľudí. Škótsky biológ Sir Alexander Fleming ho počas svojho výskumu v Londýnskej nemocnici objavili skutočne náhodou. O to, že ho dnes môžeme užívať, sa však zaslúžila malá skupina medzinárodných vedcov, pracujúcich na Oxfordskej univerzite počas druhej svetovej vojny. Viac zistila Martina Carr.

Penicilín Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

David Koubek
Voľby v Brazílii

Už zajtra zažije piata najľudnatejšia krajina na svete supervoľby. 142 miliónov brazílskych voličov vyberie regionálnych poslancov, senátorov, guvernérov a najmä prezidenta. Všetci kandidáti majú jedno spoločné: sľubujú zachovať sociálny program zvaný Bolsa Família – teda „Rodinná peňaženka“. Program spustil prezident Luiz Inácio da Silva zvaný Lula v roku 2003. Brazília zaň zožala pochvalu od Svetovej banky a dnes slúži ako príklad ďalším krajinám. Viac ako 35 miliónov Brazílčanov sa vďaka nemu dostalo z chudoby. Za jednou ženou, ktorej rodine pomáha, sa vydal spravodajca Českého rozhlasu David Koubek.

Voľby v Brazílii Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák
Kolíska ľudskej civilizácie

Svetové médiá už niekoľko týždňov prinášajú dramatické zábery z turecko-sýrskych hraníc. Pred teroristami z Islamského štátu utekajú davy Kurdov. Provincia Sanliurfa na juhovýchode Turecka je jedna z pohraničných oblastí, kde našlo útočisko len za posledné dva týždne vyše 160 000 utečencov zo Sýrie. Je to však tiež miesto s bohatou históriou, kde leží aj starobylé mesto Úr Chaldejcov, odkiaľ vyšiel do zasľúbenej zeme prvý biblický patriarcha Abrahám. Len pred niekoľkými dňami sa z tejto oblasti vrátil Tibor Macák.

Kolíska ľudskej civilizácie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Kuvajt

V jednom kúte ťažké boje a tisíce utečencov, a v druhom luxus, bohatstvo a moderné technológie – aj taký je Blízky východ. My sa teraz pozrieme do jeho šťastnejšieho a najmä bohatšieho kúta. Kuvajt pred rokmi tiež trpel vojnou v Perzskom zálive. Dnes je malý štát prosperujúca moderná krajina, ktorá láka aj cudzincov – a nielen na peniaze, ale napríklad aj na svoje vône. Viac sa dopočul Boris Kršňák.

Kuvajt Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová
Spokojní Dáni

Od roku 1970, úctyhodných takmer 45 rokov, sa obyvatelia dánskeho kráľovstva umiestňujú medzi najšťastnejšími národmi sveta. Vlani vydala správu o kvalite života a následnom pocite šťastia po prvý raz v histórii dokonca  i Organizácia spojených národov. A aj v nej zaznamenali Dáni – v jazyku štatistikov – najvyššie skóre životnej spokojnosti zo všetkých krajín na Zemi. Experti sa zhodujú, že ich pocit spokojnosti môže vychádzať z toho, že spoločnosť jednoducho funguje. Najnovšie však prišli aj s inou teóriou. Prezradí Anna Šípošová.

Spokojní Dáni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame