Štúdio svet – 25. 10. 2014

Štúdio svet – 25. 10. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Ľubica Zlochová
Nevydarená vosková kópia

Nazvali ju voskové monštrum. Vraj sa podobá na strašidelnú a diabolskú filmovú postavičku Chucky. V lepšom prípade sa komentuje, že má vyšinutý pohľad, krk hrubý ako Fernando Alonso, nohy krivé ako výhybky do pekla a predlaktia ako jaterničky. Jednoducho – malá príšera. Reč je malom dievčatku, o budúcej možnej španielskej kráľovnej. Slovo má Ľubica Zlochová.

Nevydarená vosková kópia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Dokumentárny film o disidentovi

V Českej republike riešia možno v niečom podobný problém ako Španieli. Kto je čert a kto káča. S blížiacim 25. výročím Nežnej, alebo, ako v Česku hovoria, Zamatovej revolúcie, viacerí umelci načreli do našej nedávnej minulosti. Mapujú aktivity v komunistickom Česko-Slovensku a, samozrejme, aj hodnotia. Súčasťou tohto tvorivého kvasu je aj nový dokumentárny film o disidentovi Pavlovi Wonkovi. Známy je tiež ako posledná obeť komunistického väzenia. Film ešte nemal premiéru a už vyvoláva spory a vášne. Dokonca brat Pavla Wonku Jiří podal na režisérku filmu Libušu Rudinskú trestné oznámenie. Na úvod dosť informácií, aby sa človek na to pozrel bližšie, povedal si Boris Kršňák.

Dokumentárny film o disidentovi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Juraj Jedinák
Špeciality Kazachstanu

Svoje si o komunistickej minulosti pamätajú aj ľudia v Kazachstane. Nás tam ale skôr ako politika, kozmodróm Bajkonur či profesionálna cyklistika a tamojšia hviezda Alexander Vinokurov bude zaujímať umenie. Na bicykli sa pôjdeme pozrieť na spievajúcu pieskovú dunu. Rozospieval ju náš kolega Juraj Jedinák, ktorý si aj vietor, aj horúčavy, aj všetky iné špeciality Kazachstanu užil na vlastnej koži a hovorí, že aj Amerika so svojimi starými kaňonmi bledne pri niektorých zaujímavostiach Kazachstanu závisťou. V skalách Sedmoriečia nás čakajú aj staré rytiny Budhov.

Špeciality Kazachstanu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová
Ružoví Panteri

Prezývku si nevymysleli sami, ale Interpol, ktorý sa s menšími úspechmi už dvadsať rokov pokúša rozbiť túto skupinu. Ide o zlodejov šperkov, ktorí pochádzajú z Balkánu – Čiernej Hory, Srbska či Albánska. Sú organizovaní, šikovní, rýchli a nielen to: kriminalisti o ich krádežiach hovoria ako o „umení“. Používajú aj nápady známe z filmového plátna, diamanty ukryté do krému či prepady klenotníctiev na motorkách. Na príbeh balkánskych Ružových Panterov sa pozrela Nina Krajčovičová.

Ružoví Panteri Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martin Rajec
Nacisti za oceánom

Panteri sa chceli pomstiť bohatej Európe, preto ušli na Západ. Kto vie, či aj niekdajší nacistickí pohlavári sa niekomu chceli pomstiť, keď sa ukryli v Spojených štátoch amerických. Keď sa to prevalilo, mnohých namiesto trestu čakala po vyhostení do Európy bezstarostná staroba s americkým dôchodkom, napriek tomu, že nejeden mal na svedomí tisíce obetí. Úrad pre špeciálne vyšetrovanie deportoval za posledné 3 desaťročia viac ako 300 bývalých nacistov, ktorí sa po vojne dostali do USA. AP zistila, že 28 z nich za to, že dobrovoľne opustili Spojené štáty amrické a zriekli sa amerického občianstva, dostalo z federálneho penzijného fondu do roku 1999 spolu až 1,5 milióna dolárov. Niektorí stále žijú.

Nacisti za oceánom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame