Štúdio svet – 29.11.2014

Štúdio svet – 29.11.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Ľubica Zlochová
Vojvodkyňa z Alby

Žila tak, ako sama uznala za vhodné a nebrala ohľad na to, čo o nej hovoria iní. Vojvodkyňa z Alby mala najväčší počet šľachtických titulov na svete – Cayetana Fitz James Stuart bola celkom atypickou aristokratkou. Zomrela vo veku 88 rokov a na jej pohreb v španielskej Seville sa s ňou prišlo rozlúčiť viac ako 100-tisíc ľudí. V dave smútiacich nechýbala ani Ľubica Zlochová:

Vojvodkyňa z Alby Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Lanovky v Bolívii

Bolívia síce patrí medzi najchudobnejšie štáty sveta, zjavne však v sebe skrýva aj veľký potenciál. Vraj sa mení na ekonomického tigra Južnej Ameriky. Do vesmíru vypustila vlastný satelit a vďaka obrovským zásobám lítia sa môže stať tým, čím je Saudská Arábia v ropnom priemysle. Vláda napríklad postavila najmodernejšiu lanovku na svete, ktorou sa v hornatom teréne mesta La Paz ľudia bežne vozia tak ako u nás autobusmi mestskej dopravy. O sieti lanoviek v bolívijskej metropole viac zistila Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Lanovky v Bolívii Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Netradičné kníhkupectvo v Budapešti

Pýtate sa, čo robí mäsová konzerva, múka či ryža vo výklade kníhkupectva? V Budapešti sa nejeden okoloidúci zastaví pri tejto predajni a neraz ho práve tento mix priláka, aby zistil, o čo ide. Platí sa v nej slovom za potraviny – slovo dajú spisovatelia a básnici – konzervy, múku či cestoviny zas prinášajú do kníhkupectva zákazníci... Ľudia, ktorí majú radi literatúru, ale chcú pomôcť napríklad aj tej najchudobnejšej škole v Maďarsku. Tento zvláštny barter sa ujal v známom budapeštianskom kníhkupectve, ktorého atmosféru priblíži Gregor Martin Papucsek:

Netradičné kníhkupectvo v Budapešti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Carr
Je to lietadlo alebo vták? 

...pýtajú sa niektorí ľudia v anglickom Cambridgi pri pohľade na oblohu. Lietajúci predmet, ktorý sa donedávna skôr vyskytoval len v akčných filmoch, je však bezpilotné lietadlo, ktoré má byť v blízkej budúcnosti napríklad aj obyčajným poštárom. Aj keď experti momentálne pracujú len na skúšobných letoch a na jeho pravidelnú prevádzku si treba ešte istý čas počkať, všeobecne sa očakáva, že namiesto dlhých radov na pošte si ľudia v Anglicku budú môcť doručené balíky vyzdvihnúť priamo vo svojej záhrade. Ako má tento vynález fungovať, prezradí Martina Carr.

Je to lietadlo alebo vták? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Lennonov múr v Prahe

Známy Lennonov múr v Prahe na Malej strane je biely... Teda bol, pretože sa už opäť pomaly zapĺňa kresbami a odkazmi. V rámci akcie k 17. novembru ho zatreli dvaja študenti, členovia streetartovej skupiny Pražská služba. Akcia vyvolala väčší rozruch, ako jej aktéri očakávali a informovali o nej aj početné české médiá. Čo bolo motiváciou zatretia jednej zo známych turistických atrakcií Prahy a čo bude ďalej s Lennonovym múrom – o tom viac povie Boris Kršňák.

Lennonov múr v Prahe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame