Štúdio svet – 06.12.2014

Štúdio svet – 06.12.2014

Okolo sveta za 55 minút...

Gregor Martin Papucsek
Rádio vo Vacove pri Dunaji

Hneď na úvod vás pozývame na návštevu neobyčajného miesta. No, až tak doslova to neberte, pretože okná na miestnostiach, kam nazrieme, sú zamrežované, múry okolo vysoké, často „ozdobené“ aj s ostnatým drôtom... Bude to väznica vo Vacove pri Dunaji. Je tam jedno z najznámejších nápravno-výchovných zariadení v Maďarsku. V týchto dňoch púta pozornosť mnohých médií a to nie pre trestancov, ale pre väzenské rádio vôbec prvé svojho druhu u našich južných susedov. Začalo vysielať 1. decembra. Programy pripravujú zväčša podvodníci, zlodeji, obchodníci s drogami, bielym mäsom. Čas majú, techniku tiež – tak prečo by nerobili rádio? – pýta sa náš budapeštiansky spravodajca Gregor Martin Papucsek.

Rádio vo Vacove pri Dunaji Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Oľga Baková
Park El Tatio

Najsuchšie miesto na Zemi a početné gejzíry, spojenie, ktoré akoby logicky ani nešlo dohromady – ale existuje! A to v Čile. Na severe krajiny, v púšti Atacama vysoko v Andách je národný park El Tatio. Na 10 kilometroch štvorcových narátate niečo vyše 80 gejzírov. Nejde o rekord, ten drží americký park Yellowstone a potom ruská Kamčatka. Gejzíry z Čilského el Tatio sú ale najvyššie položené na svete – vo výške 4300 metrov nad morom. Nechajme ale túto štatistiku, Oľga Baková vás pozýva na malú prechádzku parkom.ň

Park El Tatio Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Martina Carr
AC/DC

Rocková skupina AC/DC už 40 rokov hýbe štadiónmi celého sveta. Jej hity ako napríklad Highway to hell či Back in black si získali celé generácie fanúšikov. Jej nový album Rock or Bust, ktorý vydala len pred necelým týždňom, sa okamžite dostal na prvé miesto hudobných rebríčkov, a to napriek tomu, že skupina má za sebou jeden z najťažších rokov. Jej gitarista Malcolm Young trpí demenciou a bubeníka Phila Rudda obvinili z vlastníctva drog a vyhrážania sa vraždou. Napriek tomu jej členovia, ktorých priemerný vek sa blíži k 70-tke, v rozhovore pre BBC potvrdili, že sa opäť vydajú na svetové turné. Viac už naša londýnska spolupracovníčka Martina Carr.

AC/DC Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Anna Síposová
Graffiti na Čínskom múre

Minulý týždeň sme vám priniesli reportáž o známom Lennonovom múre v Prahe. Graffiti na ňom zatreli dvaja študenti v rámci akcie k 17. novembru, chceli tak ukázať, že železné opony a múry sú už minulosťou. Teraz sa však už opäť zapĺňa kresbami, rovnako ako aj iný slávny múr – čínsky. Mnohí z jeho návštevníkov totiž neodolajú myšlienke zanechať na ňom po sebe nie práve ľahko zmazateľnú stopu. V boji proti nim nepomohli ani varovania a ani hrozby vysokých pokút. Úradníci sa preto rozhodli vytvoriť na múre špeciálnu zónu, kde môžu „sprejuchtiví“ turisti beztrestne zanechať svoj odkaz. Ako to funguje v praxi, na to sa pozrela Anna Síposová.

Graffiti na Čínskom múre Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tea Parkanová
Hľadanie hľuzovky

Aromatická huba, za ktorú sú ľudia ochotní platiť stovky eur – to je hľuzovka, v češtine známa ako lanýž. Najvzácnejšie druhy rastú vo Francúzsku a Taliansku. Kulinári za nimi jazdia aj na chorvátsku Istriu. Najcennejšiu piemontskú hľuzovku nájdete spolu s dvoma druhmi čiernych hľuzoviek na severe polostrova. Sami by ste však hľadali dlho, treba mať skúsených pomocníkov. Je známe, že ich vedia nájsť prasatá ale aj psy. A práve o ich schopnostiach sa presvedčila spravodajkyňa českého rozhlasu Tea Parkanová.

Hľadanie hľuzovky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tamara Lištiaková foto: OpenClips

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame