O ženách v odboji - aj svadobných šatách z vojenského padáku

O ženách v odboji - aj svadobných šatách z vojenského padáku

Ona prišla počas vojny o rodinu a jej budúci manžel bol ten, ktorý ju v tom najhoršom zachránil. Spolu potom odišli aj do povstania.

Mladá Viera Urbancová robila u partizánov prekladateľku, no čakala vtedy už svoje prvé dieťa. Porodila po potlačení povstania za dramatických okolností - keď ju museli prenášať po prúde rieky, aby nezanechala v snehu stopy krvi.

To je iba jeden z príbehov žien, ktoré sa kedysi neváhali zapojiť do odboja.

Desaťročia však tieto príbehy žien zostávali v tieni. Známejšie sú dnes možno len mená Květoslavy Viestovej, Gizi Fleischmannovej alebo Chavivi Reikovej.

V odboji však bolo týchto žien oveľa viac. Bojovali proti ľudáckemu režimu Slovenského štátu, ktorý v duchu nemeckých hesiel videl ženu len pri 3K - kostol, kuchyňa, kolíska... a vzdelané ženy nepotreboval.

V povstaní zohrali mnohé z nich dôležitú úlohu - ako spojky, ošetrovateľky.

Veľakrát nemysleli na riziko a často boli tvrdohlavejšie ako muži - podobne ako mladá Zuzana Petreje. Tej povedal brat-partizán, že ak odíde do odboja, zastrelí ju pri najbližšom strome.

Aj zážitky žien z povstania žijú v netradičnej podobe po desaťročiach. Ako v príbehu Boženy Palackovej, ktorá si z vojenského padáka ušila svadobné šaty.

Príbehy žien, ktoré sa zúčastnili Slovenského povstania ako priekopníčka systematicky mapuje, približuje a pripomína vo svojom projekte Ženy v SNP aj naša dnešná hostka výtvarníčka Erika Meszárošová.

Ako umelkyňa sa snaží o ich umelecké stvárnenie a netradičnú poctu žijúcim hrdinkám v podobe originálnych efemérnych pamätníkov. Podobne ako s padákom a svadobnými šatami pani Palackovej. Hovorila s ňou o tom aj Soňa Gyarfašová

Aké sú jej efemérne pamätníky, sa dozviete aj v našej relácii.

A počuť budete samozrejme si aj konkrétne spomienky žien, ktoré sa kedysi neváhali zapojiť do odboja.

Hovoriť budú aj o tom, prečo kedysi takto riskovali a Erika Meszárošová aj o tom, čo pre posledné žijúce hrdinky môžeme urobiť dnes.

V Bielych miestach 20.storočia v Rádiu Slovensko.

Biele miesta 05.09.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


DSC00130.jpg

Na fotografii divadelná herečka Dalma Špitzerová, ktorá sa zapojila do povstania, medzi partizánmi (archív Dalmy Špitzerovej).

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: archív Dalmy Špitzerovej

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame