Prví letci, ktorí uleteli do odboja - cesta do Royal Air Force viedla aj cez stalinský gulag

Prví letci, ktorí uleteli do odboja - cesta do Royal Air Force viedla aj cez stalinský gulag

V našej relácii si pripomenieme tentokrát príbeh prvej skupiny letcov, ktorí uleteli dobrodružne z územia Slovenska do odboja a už v prvých dňoch po vypuknutí vojny sa zapojili do boja proti Hitlerovi.

Viedli ich k tomu aj ideály prvej Československej republiky, ktorej vznik sme si pred pár dňami pripomínali.

Príbeh pilotov, o ktorých bude reč, inšpiroval neskôr približne 90 ďalších, ktorí ušli na západ či na východ - aby sa zapojili rovnako do boja proti nacizmu.

A svoju úlohu zohrali neskôr aj v legendárnom Royal Air Force.

Zradcami sa však stali nielen pre ľudákov, no neskôr aj pre komunistov.

Najznámejším zo skupiny prvých letcov, ktorí dobrodružne uleteli v júni 1939, je dnes bezpochyby generál Imrich Gablech, ktorý sa dožil 101 rokov.

Vtedy, v čase svojho úteku to bol však mladý chlapec z Hrachovišťa, ktorý sa vycvičil v Akcii tisíc pilotov v republike, aby mohol brániť pred nacistickou hrozbou krajinu, v ktorej žil.

Hoci sa pôvodne pripravovali na obranu prvej Československej republiky, krátko po tom, čo ju Hitler rozbil bez boja, sa rozhodli pre svoj letecký útek do zahraničia.

Ich cesta do boja proti nacizmu však bola zložitejšia ako by sa mohlo zdať - viedla totiž nielen cez bojiská druhej svetovej vojny, no najmä stalinský gulag. A odtiaľ potom priamo do legendárneho britského kráľovského letectva Royal Air Force.

Krajina, za ktorú bojovali, ich však po návrate. Imrich Gablech nebol jediný, ktorému chcel komunistický režim ukradnúť jeho životný sen.

Naše Biele miesta sme tentokrát nahrávali príznačne v Múzeu Royal Air Force vo Větrním Jěníkove.

Redaktorka Soňa Gyarfašová sa tu rozprávala so šéfom Czech Spitfite Clubu a zakladateľom českoskoslovenského Múzea Royal Air Force Zdeňkom Sádeckým. Ten napísal a práve vydal knihu s názvom Imrich Gablech - veľký úlet.

No počuť budete v archívnom rozhovore aj samotného generála a dozviete sa aj to, prečo o ňom písali noviny ako o letcovi, ktorý uletel Tisovi, odplával Stalinovi, aby bojoval proti Hitlerovi aj o letcovi, ktorý prežil celé jedno turbulentné storočie.

Prví letci, ktorí uleteli do odboja Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gablech 2.jpg

Zdroj foto: Imrich Gablech - Ústav pro studium totalitních režimů, Praha.

Autorka: Soňa Gyarfašová; Foto: Imrich Gablech

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame