Prípad Wisliceny - nacistický úradník, ktorý radil pri deportáciach slovenskej vláde

Prípad Wisliceny - nacistický úradník, ktorý radil pri deportáciach slovenskej vláde

Dieter Wisliceny bol kedysi nemeckým poradcom pre židovskú otázku a postavenie vo vojnovom Slovenskom štáte mal naozaj výsadné.

Stal sa totiž styčným kontaktom medzi Hitlerovou treťou ríšou a ľudáckym režimom Slovenského štátu. A ako taký zohral úlohu aj pri deportáciach židovskej komunity z nášho územia.

Tie sa diali podľa nemeckého scenára, no v réžii ľudáckych politikov.

Pri tragickom 80.výročí deportácii z nášho územia Vám prinášame reláciu zostavenú podľa výskumu historičky Katky Meškovej Hradskej, ktorá príbeh Wislicenyho ako prvá zrekonštruovala.

Na Slovensko prišiel ešte v lete 1940 ako osobný priateľ Adolfa Eichmanna, architekta holokaustu a rozumel si tu dobre najmä so známym radikálom predsedom vlády Vojtechom Tukom.

V čase, keď sa mali začať deportácie, viacerí príslušníci odboja zo židovskej komunity sa snažili o záchranu a zvrátenie svojho osudu. Aktívna bola v tomto najmä takzvaná pracovná skupina, v ktorej bola jednou z vedúcich osobností známa odbojárka Gizi Fleischmannová.

A súčasťou ich záchranného plánu sa mal paradoxne stať nacistický úradník Wisliceny. Ako človeka, ktorý si v Bratislave užíval obrovský prepych, sa ho pokúsili podplatiť a s veľkými ťažkosťami preňho zaobstarali 50-tisíc amerických dolárov.

Sľúbil im, že deportácie zastaví a deportovaných ľudí pomôže vrátiť späť. No dobre vedel, že tento sľub nemôže splniť. Ako hovorí naša dnešná hostka, z nešťastia ľudí si urobil svoj vlastný biznis. A zobral im aj poslednú nádej.

A po svojej misii na Slovensku sa Wisliceny podieľal ešte na holokauste židovskej komunity v Grécku a Maďarsku.

A za svoje činy sa po vojne dostal aj pred súd na Slovensku, ktorý vtedy vyniesol jasný verdikt.

Prečo vlastne Wisliceny vo svojom živote konal tak, ako konal? Prečo ho kedysi pritiahla nacistická ideológia? A prečo vlastne prišiel na Slovensko? Cítil vlastne za to všetko, čo spôsobil, niekedy aspoň štipku ľútosti?

Aj tieto otázky sa dnes bude pýtaťmoderátorka Soňa Gyarfašová našej hostky - historičky Kataríny Meškovej Hradskej z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Práve ona neznámy príbeh Dietra Wislicenyho zrekonštruovala z nemeckých archívov a napísala o ňom aj knihu Prípad Wisliceny - Nacistickí poradcovia a židovská otázka na Slovensku. Na základe dostupných faktov sa snažila hľadať odpovede na to, prečo sa prepožičal zlu.


Prípad Wisliceny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dieter Wisliceny.jpg

Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame