Kto bol skutočný Engelchen z Mňačkovho románu?

Kto bol skutočný Engelchen z Mňačkovho románu?

Poznáte legendárny Mňačkov román Smrť sa volá Engelchen?

A viete o tom, že spomínaný Engelchen, o ktorom píše Ladislav Mňačko vo svojej knihe, nie je iba literárnou postavou, ale skutočne existoval? Kto teda bol ten skutočný Engelchen a aké je jeho pravé meno?

Nacistický dôstojník a vrah Kurt Werner Tutter pochádzal z Prahy a mal svoj podiel na 92 vraždách, ktoré máme dnes spoľahlivo zdokumentované.

Svojmu trestu však ušiel.

Kurt Werner Tutter so svojimi mužmi vraždil nielen v moravskej dedinke Ploština, o ktorej píše Mňačko, ale tiež na iných miestach - v moravskom Prlove a ešte predtým aj u nás, na Slovensku.

Tu bol nasadený pri potláčaní povstania a protifašistického odporu.

Svoju trpkú skúsenosť s ním má aj malá dedinka Šípkov v blízkosti Bánoviec nad Bebravou.

Jednotky SS a diverzná jednotka Jozef, ktorú spolu s ďalším nacistom Waltrom Pawlovskym viedli, v novembri 1944 časť miestnych ľudí, ktorí pomáhali partizánom, zaživa upálila. Časť z nich zasa postrieľala. Pod mŕtve telá dali odistené granáty, aby bolo obetí ešte viac.

Len v Šípkove pripravil so svojimi mužmi o život dohromady 23 ľudí.

Aj dnes pritom medzi nami žijú ľudia, ktorí skutočného Engelchena kedysi stretli. Jednou z nich je 98-ročná pani Antónia Pajtinková, ktorá sa mu pozerala priamo do očí.

Tutter stál za vraždou jej otca aj 15-ročného brata a len vďaka náhode sa aj ona nestala jednou z jeho obetí.

Nacistický vrah neniesol za svoje činy nikdy zodpovednosť - zo služby prvej, nacistickej totalite, prešiel totiž plynule do služby druhej totality, tentokrát tej komunistickej.

Začal pracovať pre Štátnu bezpečnosť.

Najväčším paradoxom je, že v roku 1959, keď Mňačko vydal svoj román Smrť sa volá Engelchen, kde píše o tom, ako bude tohto nacistického dôstojníka hľadať, ten bol už šesť rokov kráľovsky plateným agentom komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Ako sa mu vôbec podarilo ujsť pred spravodlivosťou a preplávať všetkými režimami?

Tejto otázke, no tiež jeho činnosti sa venovali hneď traja spisovatelia.

Český publicista, historik a dokumentarista Luděk Navara vo svojej knihe Smrt si říka Tutter.

Nemecký spisovateľ Ulrich Effenhauser, ktorý mapoval jeho život ako komunistického agenta v západnom Nemecku vo svojej publikácii Alias Toller.

A nakoniec pedagóg, psychológ a publicista Ľubomír Pajtinka, ktorý pripravuje knihu o jeho zločinoch na Slovensku s názvom Šípkovské inferno.

Všetkých troch budete počuť aj v našej relácii.

Okrem nich prehovoria aj poslední svedkovia, ktorí skutočného Engelchena kedysi skutočne stretli a z archívu zaznejú tiež spomienky spisovateľa Ladislava Mňačka.

Reláciu pripravili Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský.

Kto bol skutočný Engelchen z Mňačkovho románu? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


FB_IMG_1657523297786.jpg

Foto: 1 Kurt Werner Tutter, 2. Knihy, ktoré o ňom hovoria, 3. Luděk Navara, autor knihy Smrt si říka Tutter, 4. Ľubomír Pajtinka, za smrťou jeho starého otca a strýka stál práve Tutter, dnes tak aj on rekonštruuje osudy Tuttera, 5. Antónia Pajtinková, žena, ktorá stretla skutočného Engelchena

Galéria

FB_IMG_1657523297786.jpg FB_IMG_1657523303607.jpg FB_IMG_1657523599609.jpg FB_IMG_1657523313281.jpg FB_IMG_1657523316864.jpg
Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame