India – krajina sužovaná katastrofálnou pandemickou situáciou

India – krajina sužovaná katastrofálnou pandemickou situáciou

India - krajina, ktorá sa stala doslova obľúbenou pre mnohých našich cestovateľov a veľa ľudí zo Slovenska tam našlo svoj druhý domov. Dnes púta pozornosť sveta katastrofálnou pandemickou situáciou. Docent Dušan Deák z Filozofickej fakulty univerzity Komenského je odborník na tamojšiu kultúru, filozofiu a náboženstvo a takisto tam má rodinu. Takže do Indie chodieva pravidelne, či už súkromne alebo pracovne. Ako povedal Eve Vasilovej, pre pandémiu tam bol naposledy v januári minulého roka a istým spôsobom mal šťastie.

India 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V rádiu Slovensko dnes hovoríme o Indii, hoci nie o cestovaní po tejto zaujímavej krajine, ale o aktuálnej covid - situácii. Za posledné týždne tam pribúda rekordných okolo 400 tisíc infikovaných denne a corona vírusu tam už od začiatku pandémie podľahlo takmer 240 tisíc ľudí. Je to aj dôsledok toho, že tamojšie zdravotnícke zariadenia už jednoducho zlyhávajú. Aký je tam systém zdravotnej starostlivosti, aj na to sa Eva Vasilová opýtala docenta Dušana Deáka, ktorý do Indie chodieva pracovne aj súkromne.

India 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

India - to je krajina, ktorú veľmi dobre pozná Docent Dušan Deák z katedry porovnávacej religionistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Dnes nám rozpráva o svojom pohľade na tamojšiu aktuálnu katastrofálnu pandemickú situáciu, ktorá zasiahla aj do pochovávania zosnulých. Kremácie, ktoré v tejto krajine preferujú, sa teraz dejú aj na rôznych verejných miestach, napríklad na parkoviskách. Ako povedal Eve Vasilovej, to určite nezodpovedá ich tradíciám:

India 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do Indie postupne prichádza pomoc z iných krajín a na situáciu reaguje aj slovenská nadácia Integra, ktorá práve spustila finančnú zbierku. Z nej chce zabezpečiť zdravotnícke potreby pre tamojších zdravotníkov, ale aj jedlo, vodu a hygienické prostriedky pre najchudobnejších. Zapojiť do tejto výzvy a pomôcť teda môže každý z nás prostredníctvom stránky Kríza v Indii.

Foto: TASR, PIXABAY/balouriarajesh/16058317/Free-Photos

Galéria

PIXABAY_balouriarajesh (3).jpg PIXABAY_16058317.jpg PIXABAY_balouriarajesh.jpg PIXABAY_balouriarajesh (2).jpg TASR2.jpg TASR3.jpg TASR.jpg
Autorka: Eva Vasilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame