Galapágy – unikátne ostrovy plné unikátnej prírody

Galapágy – unikátne ostrovy plné unikátnej prírody

Galapágy – súostrovie sopečného pôvodu vo východnej časti Tichého oceánu asi 1000 kilometrov od Ekvádoru, ku ktorému patrí. Je známe nezvyčajnými druhmi zvierat, z ktorých mnohé sú endemity, čiže žijú len na tomto mieste sveta. Aj preto Galapágy ešte v roku 1934 vyhlásili za národný park. Turisti tam ísť môžu, ale musia dodržať rôzne podmienky. A zažil to aj cestovateľ Stanislav Kaľavský. Ako povedal Eve Vasilovej, najskôr si musel vybaviť špeciálne povolenie na vstup na tieto ostrovy:

Galapágy – unikátne ostrovy plné unikátnej prírody Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



A v takejto podobe sme Vám ponúkli Cestokino o Galapágach v premiére 12.2.2022:

Galapágy – zaujímavosti ostrovov Santa Cruz, Floerana a Isabela

Galapágy – súostrovie sopečného pôvodu vo východnej časti Tichého oceánu asi 1000 kilometrov od Ekvádoru, ku ktorému patrí. Sú známe nezvyčajnými druhmi zvierat, z ktorých mnohé sú endemity, čiže žijú len na tomto mieste sveta. Aj preto Galapágy ešte v roku 1934 vyhlásili za národný park. Turisti tam ísť môžu, ale musia dodržať rôzne podmienky. A zažil to aj cestovateľ Stanislav Kaľavský. Ako povedal Eve Vasilovej, najskôr si musel vybaviť špeciálne povolenie na vstup na tieto ostrovy:

Galapágy – zaujímavosti ostrovov Santa Cruz, Floerana a Isabela - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O súostroví Galapágy nám dnes rozpráva Stanislav Kaľavský, ktorý tam bol tesne pred vypuknutím pandémie, takže jeho cestovanie do tejto časti sveta bolo o niečo jednoduchšie ako v súčasnosti, Dá sa tam dostať aj teraz, ale človek musí byť zaočkovaný a takisto musí mať PCR test. Galapágy sú známe aj tým, že tam v roku 1931 zakotvil britský prírodovedec Charles Darwin a pobyt na tomto mieste ho inšpiroval k publikovaniu jeho evolučnej teórie. Dodnes na tamojšom ostrove Santa Cruz existuje Darwinova výskumná stanica. Viac aj o nej náš cestovateľ povedal Eve Vasilovej:

Galapágy – zaujímavosti ostrovov Santa Cruz, Floerana a Isabela - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stanislav Kaľavský cestuje po celom svete najmä za unikátnou prírodu a svoje zážitky opísal aj vo svojej knihe Čas na priestor. Nám dnes rozpráva o ekvádorskom súostroví Galapágy a ako povedal Eve Vasilovej, určite nikdy nezabudne na pláž uškatcov na ostrove Isabela:

Galapágy – zaujímavosti ostrovov Santa Cruz, Floerana a Isabela - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hravý uškatec.JPG

Galéria

Hravý uškatec.JPG Dominantný samec.JPG Architektúra na Santa Cruz.JPG Lávový tunel.JPG Korytnačka slonia.JPG Lobería - pláž uškatcov na Floreane.JPG Leguán galapágsky.JPG Morský leguán z Floreany.JPG Nelietavý kormorán.JPG Označené hniezda galapágskych živočíchov.JPG Oblaky nad vrcholmi ostrovov.JPG Porasty Palo Santo na Isabele.JPG Sally Lightfoot Crab.JPG Trh s rybami na Santa Cruz.JPG Vysočina na Floreane.JPG
Autorka: Eva Vasilová; Foto: Stanislav Kaľavský

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame