Laos: Krajina, kde dodnes pociťujú dôsledky vietnamskej vojny

Laos: Krajina, kde dodnes pociťujú dôsledky vietnamskej vojny

Laos – ázijská krajina, ktorá sa po corona-pandémii opäť otvorila pre turistov. Ondrej Kameniar tam bol pred pár rokmi aj s partiou jaskyniarov a o zážitkoch z laoského podzemia nám už rozprával. Vybrali sa však aj na okružnú jazdu po severe tejto krajiny, a tak videl napríklad jeden z tamojších čínskych projektov:

Laos: Krajina, kde dodnes pociťujú dôsledky vietnamskej vojny - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Laos – ázijská krajina, kde dodnes pociťujú dôsledky takzvanej vietnamskej vojny. Hoci sa odohrávala v rokoch 1964 až 1975, niektoré miesta ju pripomínajú dodnes. Napríklad mesto Long Tieng. Aj tam sa s partiou jaskyniarov a prírodovedcov vybral Ondrej Kameniar.

Laos: Krajina, kde dodnes pociťujú dôsledky vietnamskej vojny - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O Laose nám dnes rozpráva jaskyniar a zoológ Ondrej Kameniar. So svojimi kolegami tam pomáhal mapovať krasovú oblasť Kamuan a takisto po tejto krajine cestovali. Ako povedal Eve Vasilovej, keďže sa pohybovali v horských a vidieckych oblastiach, často mali problém nakúpiť si potraviny:

Laos: Krajina, kde dodnes pociťujú dôsledky vietnamskej vojny - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

61,2.jpg

Galéria

benzínka na laoskom vidieku.jpg čoko-čoko - gastronomické sklamanie dňa.jpg nával plastov v Laose nezvládajú.jpg v Laose stále funguje tradičné poľnohospodárstvo založené na vypaľovaní lesa. Problém je, že sa deje na omnoho väčších rozlohách ukážka Laoskej angličtiny.jpg trofej zo saoly, nedávno objaveného a už takmer vyhynutého zvieraťa na stene v jednej reštaurácii.jpg v niektorých častiach Laosu sa stromy zachovali len na skalnatých kopcoch. Veľa pôdy je obrábaná za účelom pestovania manioku..j v lese.jpg v malých obchodoch popri ceste sa nedali kúpiť žiadne normálne potraviny.jpg včely na skalnej stene.jpg veľké stromy.jpg vidlochvost Papilio paris.jpg vidlochvost Byasa polyeuctes.jpg detail na pohostinstvo.jpg výhľad na Long Tieng - zahmlenosť fotky je spôsobená tým, že následkom vypaľovania lesov je veľmi vysoká prašnosť.jpg do národného parku Nakai Nam Theun sme sa nakoniec nedostali, no videli sme ho aspoň z diaľky.jpg ak nechcete v Laose zjesť niečo nezvyčajné, vždy sa uistite že rozumiete miestnej špecifickej angličtine.jpg dopĺňanie pohonných hmôt na laoskej benzínke.jpg človek si odskočil na záchod, no potom radšej veľmi rýchlo odskočil naspäť na bezpečnú cestu.jpg dedinka mimo hlavných ciest.jpg jaskynná ryba schopná prežiť dlhodobo aj takmer bez vody - videl som ju aj prechádzať sa po jaskyni medzi dvomi jazierkami..jpg kotvenie mosta o plášť z rakety.jpg les zničený stavbou priehrady Nakai Nam Theun.jpg nová cesta cez prales.jpg na planine džbánov.jpg starý les, ktorý bol len nedávno preťatý novou cestou a tým pádom začal rýchly proces jeho nezvratného zničenia..jpg na pristávacej ploche v Long Tiengu.jpg obrovská mnohonôžka.jpg Reštaurácia v Long Tiengu, kde nám jedlo nejako nešlo dolu krkom....jpg niektoré hory v Laose majú naozaj úchvatné tvary.jpg stromová papraď cestou do Long Tiengu - pozostatok po časoch dávno pred dinosaurami.jpg
Autorka: Eva Vasilová; Foto: Ondrej Kameniar

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame