Albánsko – zaujímavosti prírody a života v tamojších horách

Albánsko – zaujímavosti prírody a života v tamojších horách

Albánsko – krajina, ktorá je čoraz obľúbenejšou letnou destináciou aj pre našich dovolenkárov. Ondrej Kameniar tam chodieva už 10 rokov. Jeho cieľom však nie sú tamojšie pláže, ale hory a na rozdiel od bežných turistov, ktorí sa tam prepravujú letecky do hlavného mesta Tirana, on využíva aj iné druhy dopravy. Ako povedal Eve Vasilovej, raz sa tam vybral vlakom:

Albánsko - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O svojich zážitkoch z Albánska nám dnes rozpráva Ondrej Kameniar, ktorý tam bol za posledné roky už 6 x. Nielen ako milovníka hôr, ale aj ako prírodovedca ho láka pohorie Prokletje – aj o ňom viac povedal Eve Vasilovej:

Albánsko - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zaujímavosti pohoria Prokletje v Albánsku dnes spoznávame s Ondrejom Kameniarom, ktorý po tamojších cestách a necestách a chodníkoch a nechodníkoch prešiel už stovky kilometrov. Ako povedal Eve Vasilovej doslova skúškou odvahy bol prechod jednou z horských dolín:

Albánsko - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

2 navyššie polohy sú tvorené ťažko priechodnými vápencovými štítmi a plošinami.jpg 3 Pohorie sa dvíha z výšok menej ako 200 m.n.m. až do takmer 2700.jpg 1 Prokletiije sú tajomné a divoké  pohorie.jpg 5 cesta autom - narazili sme do skaly na ceste, vyfučalo koleso, čo teraz....jpg 4 Cesta vlakom do Albánska je záživná, hlavne v Čiernej hore.JPG 7 polovica apríla v najvyšších polohách Prokletije.jpg 6 jarná cesta na Balkán - horský priechod z Čiernej hory do Kosova.jpg 8 jar v Prokletije.jpg 9 jar v Prokletije - hrebeň medzi Albánskom a Čiernou Horou.jpg 10 skoro ako v Himalájach....jpg 11 západ slnka v Prekliatych horách.jpg 13 Skadarské jazero - národný park, napájaný vodou z Prokletije.jpg 12 salaše sa začínajú ukazovať spod snehu - neklamný znak toho, že jar pomaly prichádza aj sem.jpg 14 Dedinka na brehu Skadarského jazera.jpg 17 Gashit - chodníček vytesaný do skaly.JPG 18 Cesta hore Gashitom - tadiaľto chodia aj deti do školy (foto- Juraj Nechaj).JPG 19 Cesta hore Gashitom - mosty cez rieku (foto- Juraj Nechaj).JPG 21 Samopal tu ešte prednedávnom bol bežnou výbavou pastierov.JPG 16 Bajram Curri, centrum oblasti Tropoja.jpg 20 Herusha - samota uprostred divočiny.JPG 22 salaše na horských pastvinách.jpg 23 pastier.JPG 15 Skadarské jazero.jpg 24 špeciálne strihanie oviec v Doberdolle.JPG
Autorka: Eva Vasilová; Foto: Ondrej Kameniar

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame