Po 6. júli nové auto zakúpené v EÚ už len s inteligentným asistentom rýchlosti

Po 6. júli nové auto zakúpené v EÚ už len s inteligentným asistentom rýchlosti

Briti, ktorí žijú v Španielsku majú od mája veľký problém so šoférovaním. Prestali im totiž platiť vodičské preukazy. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP 07.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Briti si v Španielsku nemôžu sadnúť za volant, pretože sa Londýn s Madridom nedokázali dohodnúť na vzájomnom uznávaní vodičských preukazov. Ak chcú Briti, ktorí žijú v Španielsku šoférovať, musia zložiť skúšky v autoškole presne tak, ako domáci. Pre Britov to vôbec nie je jednoduché, na kurzy v autoškolách sa tam čaká aj niekoľko mesiacov. Tento problém sa však netýka turistov, tí majú výnimku a šoférovať môžu. Londýn tvrdí, že problém s „vodičákmi“ je len dočasný. Britské ministerstvo zahraničia sa snaží o zrýchlené rokovania medzi oboma krajinami.

Vibrácia pedálov, nepríjemný zvuk alebo slovné napomenutie. Takto budú už onedlho nové autá, ktoré si zákazník kúpi v Európskej únii, upozorňovať vodičov, že prekročil povolenú rýchlosť. Všetky modely áut, uvedené na európskom trhu, musia mať po šiestom júli tohto roka povinne nainštalovaného inteligentného asistenta rýchlosti - takzvané ISA. Modely áut, ktoré sa už predávajú, musia dostať túto výbavu najneskôr do siedmeho júla 2024. Dopravní experti vítajú každý prvok v aute, ktorý zvýši bezpečnosť jazdy, jedným dychom ale dodávajú, že vyhodnocovanie rýchlosti môže byť veľmi zavádzajúce, pretože systém bude využívať dáta z GPS a čítačiek dopravných značiek. Nie všade je totiž signál a nie všade sú značky dobre čitateľné.

A na cestách ešte zostaneme - na rozdiel od mnohých parížskych elektrobusov. Radnica stiahla z ulíc tretinu svojich elektrických autobusov po tom, čo im v priebehu mesiaca začali dva z nich horieť. Sú to prvé väčšie incidenty od roku 2016, keď začali po Paríži elektrobusy premávať. Po druhom požiari minulý týždeň, mesto odstavilo 149 elektrobusov.- Pri incidentoch sa nikto nezranil, všetkých cestujúcich sa podarilo včas evakuovať ale preventívne opatrenie zostáva v platnosti až do odvolania. Už teraz parížska radnica hľadá náhradné riešenie – výpadok elektrických autobusov totiž nabúralo sľuby komunálnych politikov spraviť z Paríža ekologickejšie mesto.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/qimono

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame