Najodľahlejšia pošta na svete v Antarktíde hľadá personál

Najodľahlejšia pošta na svete v Antarktíde hľadá personál

Chôdza je skvelá vec, ale prejsť takmer pol sveta v sedemdesiatke? Jedna odvážna a húževnatá Talianka to skúsi, predstaví nám ju Rado Tomeš:

EUROSKOP 08.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vienna Cammarota plánuje zdolať 22-tisíc kilometrovú trasu. Inšpiroval ju slávny Benátčan Marco Polo, ktorý sa v 13-tom storočí vybral po Hodvábnej ceste do Číny. Aj 72 ročná pani Vienna začne svoju púť v Benátkach a plánuje skončiť v Pekingu. Na ceste bude tri roky, spať bude len tam, kde ju prichýlia a keď príde únava na pár dní sa niekde zastaví. Celú cestu plánuje nakrúcať na malú kameru a jej zdravotný stav bude sledovať lekár cez smartfón. Turistka vie, čo robí, má veľmi dobrú kondičku a v nohách už nejaké tie tisícky kilometrov. Pani Vienna už prešla celé Taliansko, Izrael, Tibet aj juhoamerickú Patagóniu.

To by neboli Briti, keby nevymysleli niečo extravagantné. Kontroverzný singel od punkovej skupiny Sex Pistols – God Save the Queen - opäť po rokoch vydajú. Stane sa tak pri príležitosti 70-teho výročia inaugurácie kráľovnej Alžbety II. Pesnička „God Save the Queen“ je silne anti- kráľovská. Sex Pistols ju vydali v roku 1977, prirovnávajú v nej Spojené kráľovstvo k totalitnému režimu a rozčuľujú sa v nej, že kráľovná nie je ľudská bytosť. Pesnička bola v čase svojho vzniku zakázaná ale aj tak sa umiestnila na druhom mieste v singlovom rebríčku britskej hitparády. V oficiálnom zozname hitparád bol názov pesničky vymazaný aby neurazil kráľovnú. Tá na to vôbec nereagovala a veľmi pravdepodobne tak neurobí ani teraz.

2500 ľudí sa uchádza o prácu v najizolovanejšom pracovisku na svete. V najsevernejšej časti Antarktídy, na ostrove Goudier, ktorá patrí Spojenému kráľovstvu, leží najjužnejšia pošta na svete. Štyria vybraní zamestnanci tam strávia spolu 5 mesiacov. Na ostrove, ktorý je veľký ako futbalové ihrisko, budú prevádzkovať poštu, predávať suveníry a dohliadať na kolóniu tučniaka bieloškvrnového, ktorý ostrov obýva. Zamestnanci pošty tam žijú 5 mesiacov v chate s poschodovými posteľami, bez tečúcej vody, internetu a mobilu. Najbližšia civilizácia je vzdialená tisíc-400 kilometrov.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/anSICHThoch3

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame