V Berlíne pizzu rozváža robot

V Berlíne pizzu rozváža robot

V Berlíne začal rozvážať pizzu prvý robot svojho druhu - zatiaľ nemá v Nemecku žiadnych kolegov, no možno sa to čoskoro zmení. Viac nám povie Rado Tomeš:

V Berlíne pizzu rozváža robot Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do robota sa vojde desať krabíc s pizzou, pohybuje sa rýchlosťou šesť kilometrov za hodinu, má dva svetlomety a je plný moderných technológií. Vývoj tohto robotického kuriéra pizze trval osem rokov. Jeho softvér je navrhnutý tak, aby obišiel prekážky a rozoznal na semafore červenú. O jeho bezpečnú jazdu sa starajú štyri kamery, štyri radary a rovnaký počet ultrazvukových senzorov. Robota momentálne sprevádza človek, aby počas jeho päť týždňovej skúšobnej prevádzky zaznamenával všetky vzniknuté situácie. Po skúšobnej dobe inžinieri zanalyzujú dáta a rozhodnú o tom ako ďalej robotického poslíčka pizze vylepšiť.

Francúzske diskotéky obchádza strach. V Bretónsku sa od decembra objavilo už 69 prípadov, keď mladých ľudí na koncerte alebo na diskotéke niekto pichol injekciou. Polícia odobrala zraneným ľuďom vzorky krvi, nič podozrivé však nenašla. Napadnutým sa po vpichoch točila hlava a bolo im zle. Po pár hodinách sa ich stav dostal do normálu a ostalo im na pokožke len bodnutie a modrina. Všetci absolvovali testy na HIV, žltačku a ďalšie podobné ochorenia- našťastie nikto nebol infikovaný. Majitelia nočných podnikov posilnili a zmodernizovali ich bezpečnosť. Ale ani zvýšená ochrana návštevníkov diskoték nezabránila ich poklesu o polovicu.

V Holandsku oslávili tento týždeň 90-te výročie svojej štátnej hymny. Hymna má však oveľa starší základ - v dobovej piesni Wilhelmus zo 17-ho storočia. Spieva sa v nej o holandskom miestodržiteľovi a neskôr aj Anglickom kráľovi Viliamovi Oranžskom. Holandská hymna má síce najstaršiu melódiu zo všetkých hymien na svete, oficiálne ju však schválili ako štátnu hymnu až 10-ho mája v roku 1932. V hymne, ktorej text veľmi pravdepodobne zložil Oranžského tajomník, sa spieva o nádeji, viere vo víťazstvo nad zlom a o láske k slobode. Sú to všetko hodnoty, ktoré ľudstvo uznáva naprieč stáročiami.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/StockSnap

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame