Ako v komikse! Mmáme obleky s tryskovým pohonom

Ako v komikse! Mmáme obleky s tryskovým pohonom

Slávny balkón vo Verone, pod ktorým hrkútal Rómeo Júlii, sa stáva menším veronským prekliatím. Prečo? - to už povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 22.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Radnica vo Verone zvažuje, že vyvlastní nádvorie, nad ktorým sa nachádza slávny balkón Rómea a Júlie. Dôvodom sú živelné zástupy zvedavcov, ktoré začínajú byť neznesiteľné. Pred pandémiou navštívilo nádvorie jeden a pol milióna turistov ročne. Pod balkónom sa fotia, neprimerane dlho sa tam zdržiavajú a tento stav dlhodobo kritizujú aj pamiatkari. Radnica teda navrhuje, aby sa nádvorie stalo súčasťou múzea Rómea a Júlie, takže vstup na námestie by bol koordinovaný a najmä spoplatnený. Bude to beh na dlhú trať, pretože časť nádvoria a okolité budovy majú svojich majiteľov, ktorí s návrhom nesúhlasia. Pre Verončanov je „humbuk“ okolo slávneho nádvoria a ešte slávnejšieho balkóna vážna vec, dokonca je to jedna z tém kampane pred komunálnymi voľbami, ktoré budú v polovici júna.

A je to tu! Ako v komikse! - máme obleky s tryskovým pohonom. Vyvinuli ho v Spojenom kráľovstve a po dvoch rokoch testovania sa dostáva aj do vzduchu. Tryskové obleky vyvinuli preto aby sa mohlo rýchlejšie a účinnejšie zasahovať ak sa niekto zraní v neprístupnom teréne. Odev už testujú prví traja odvážlivci. Oblek má tri motory, na každej ruke jeden a ďalší na chrbte. Pilot ho ovláda pohybom rúk a jeden oblek odnesie až 140 kíl. Samozrejme, má aj zdravotnícku výbavu a dokáže letieť rýchlosťou 130 km za hodinu. Rozhodnutie, či sa stanú súčasťou záchranárskeho tímu, padne až po skončení podrobného testovania.

Archeológovia v Nórsku sa blysli úžasným objavom, našli mimoriadne zachovaný šíp z doby železnej, starý 1 700 rokov. V pohorí Jotunheimen sa začali topiť vrstvy ľadu staré stovky rokov a postupne odkrývajú svoje poklady. Archeológovia šíp našli spolu s niekoľkými desiatkami šípov rôzneho veku. Najstarší železný má asi 80 centimetrov a je vo výnimočne dobrom stave – zachoval sa nie len železný hrot ale aj aerodynamické operenie. Podľa odborníkov je šíp z Jotunheimen-u v lepšom stave ako šípy slávneho muža z ľadovca Ötziho, aj keď tie sú asi trikrát staršie. Objavenie takého starého šípu s pierkami je výnimočná udalosť. Teraz ho čakajú

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame