Vo Fínsku začali variť pivo s názvom NATO

Vo Fínsku začali variť pivo s názvom NATO

Aj politika môže priniesť zaujímavé a opojné chvíle, najmä ak sa týka piva. Viac nám povie Rado Tomeš:

Vo Fínsku začali variť pivo s názvom NATO Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vo Fínsku, asi 50 kilometrov od hraníc s Ruskom vyzváňal majiteľovi malého pivovaru 4 dni v kuse telefón. Vyvolávali mu zákazníci s tým, že si želajú pivo s názvom NATO. Takto chceli milovníci piva osláviť prihlášku svojej krajiny do Severoatlantickej aliancie. Pivo teda uzrelo svetlo sveta - má modrú nálepku a podobá sa na znak NATO. Okrem očividnej symboliky ide aj o veľmi peknú slovnú hračku. OTAN je po španielsky aj po francúzsky NATO. A Otan Olutta, znamená vo fínčine – „Idem na pivo“. Malému pivovaru stúpli tržby niekoľkonásobne. Kým bežne predávali asi 100 fliaš denne, teraz ich predajú 2-tisíc.

O Španieloch ale aj Španielkach sa vraví, že im zvádzanie naozaj ide. Doposiaľ išlo len o ničím nepodložené chýry teraz je to však potvrdené celonárodným prieskumom. Urobili si ho sami Španieli, pretože chceli vedieť, komu ide zvádzanie najlepšie na regionálnej úrovni. Do finálovej skupiny najlepších zvodcov Španielskeho kráľovstva sa dostali: nežní Galícijčania, vášniví Andalúzania a šarmantní obyvatelia Kanárskych ostrovov - ženy aj muži. Na prvom mieste sa napokon umiestnili Andalúzania. Z prieskumu vyplynulo, že 7 z 10 Španielov si myslí, že atraktivita druhého pohlavia výrazne rastie, keď sa vie obracať v kuchyni. Na druhom mieste uviedli, že veľmi dôležitá je pozornosť, ktorú im partner, či partnerka prejavujú a na treťom mieste atraktivity skončil asi trochu prekvapivo – zaujímavý prízvuk.

Najväčší pivný festival na svete, Oktoberfest, sa konečne vracia! Starosta Mníchova, Dieter Reiter oznámil, že po dvoch rokoch prestávky sa budú pivné slávnosti konať od 17. septembra do 3. októbra bez akýchkoľvek obmedzení. Samozrejme len za podmienky, že sa dovtedy nezačneme v Európe trápiť s ďalšou vlnou koronavírusu. Nemecké spolkové Ministerstvo zdravotníctva totiž očakáva na jeseň vlnu omikronu, konkrétne jeho varianty BA.4 a BA.5. Bavorský minister zdravotníctva však Oktoberfest podporil, podľa neho sa pri poradách s expertmi zhodli na tom, že ďalšie covidové vlny by nemali byť intenzívne ako tie predošlé.



Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame