Gibraltár má najnebezpečnejšie letisko na svete

Gibraltár má najnebezpečnejšie letisko na svete

Gibraltár obhájil svoje prvenstvo  - má najnebezpečnejšie letisko na svete. Prečo si tento titul o vyslúžil, to nám povie Rado Tomeš:

Euroskop 29.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najkratšia pristávacia dráha je na karibskom ostrove Saab, má len 400 metrov. Naopak najdlhšie dráhy sú na Antarktíde, tam to však komplikuje fakt, že sú zamrznuté. Na letisku Paru v Butáne môže pristáť len 20 pilotov so špeciálnou licenciou - letisko je totiž vo výške 2 200 metrov nad morom, terén je tam mimoriadne náročný a počasie také nevyspytateľné, že sú lety povolené len počas dňa a iba za vhodných poveternostných podmienok. Napriek všetkým spomínaným lokalitám  najnebezpečnejšie letisko na svete máme v Európe, na Gibraltári. Tamojšie medzinárodné letisko totiž pretína hlavná cesta z Gibraltáru do Španielska a pri každom pristátí či vzlietnutí lietadla musí byť na ceste zastavená premávka.

Málokedy sa stane, že v krajine oficiálne neodporúčajú kupovať konkrétne psie plemená. Kráľovská veterinárna akadémia v Spojenom kráľovstve však verejne vyzýva ľudí, aby si nekupovali takzvané brachycefalické psy, medzi ktoré patrí mops, anglický buldog, francúzsky buldoček, bostonský teriér, či shi-tzu. Tieto plemená trpia pri dýchaní, ich mozog je vtesnaný do príliš malej lebky a tkanivá do príliš malého priestoru. Jednoducho sme to s ich prešľachtením prehnali. Spomínané psi trpia oveľa väčším počtom diagnóz ako menej prešľachtené plemená.

Pred dvomi rokmi žili na Šumave v Česku 13-ti  vlci. Dnes tam hlásia zoológovia 20 až 30 kusov. Vlk sa tam  vrátil pred siedmymi rokmi a  odvtedy sa pohybuje aj v susednom Bavorskom lese. Vedci na Šumave  sledujú tri samice vlka pomocou telemetrických obojkov a dokopy evidujú v regióne štyri vlčie svorky. Vlk je relatívne veľká šelma a jeho svorka  potrebuje pre život rozľahlé územie, takže zoológovia predpokladajú, že v Česku  nebude mať kto vie ako početné zastúpenie.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame