Slováci patria medzi najpokojnejších účastníkov cestnej premávky

Slováci patria medzi najpokojnejších účastníkov cestnej premávky

Na adrenalínovú zábavu nikdy nie je neskoro, ani na splnenie si snov. Že to nie je fráza nás presvedčí Rado Tomeš. Prichádza s príbehom zo Švédska:

EUROSKOP 05.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Len minulý víkend vyskočila a už je aj oficiálne zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov ako najstaršia žena na svete, ktorá absolvovala tandemový skok padákom. Švédka Rut Larssonová si ho dopriala vo veku 103 rokov!!!

Pani Rut síce už horšie vidí a potrebuje na presun chodítko zoskok padákom si však poriadne užila. Nešla do neznámeho - pred tromi rokmi jeden zoskok už absolvovala. Krátko na to ju prekonala Američanka Kathryn Hodgesová, vo veku 103 rokov a 129 dní. Švédku to v dobrom vyburcovalo a odpovedala po svojom: rekordný zoskok absolvovala keď mala 103 rokov a 259 dní.

Pred nami je posledná dovolenka s kunami, Chorvátsko má namierené do Eurozóny. Toto leto sa ešte nič nemení, od septembra však začnú v obchodoch uvádzať ceny v kunách aj v eurách. Z tejto povinnosti majú výnimku čerpacie stanice, novinové stánky, farmárske trhy a taxikári. Chorvátsko prejde na eurá 1-ho januára 2023, takže toto leto by sme mali minúť všetky kuny, ktoré nám zostanú z dovolenky na Jadrane. Eurom sa zmeny nekončia, na budúci rok by malo Chorvátsko vstúpiť do Schengenského priestoru. Kontroly na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom sa tak zrušia.

Osem z desiatich Európanov priznalo, že pri šoférovaní nesleduje cestu niekedy aj viac ako dve sekundy. Znamená to, že keď idú rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu tak nepozorne prejdú až 72 metrov. Prieskum, ktorí vodiči absolvovali v 11-ich krajinách Európskej únie ukázal, že dve tretiny vodičov počas jazdy telefonuje, 15 % sleduje pracovné porady a desatina vodičov dokonca pozerá filmy. Z prieskumu vyplynuli ďalšie zaujímavosti: Gréci a Španieli najčastejšie trúbia, najviac vystresovaní sú za volantom Belgičania, najviac nadávajú pri šoférovaní Nemci. A Francúzi si o sebe myslia, že sú výborní vodiči. Do prieskumu sme sa dostali aj my, Slováci, zrejme vás prekvapí, že spolu so Švédmi a Holanďanmi vraj patríme medzi najpokojnejších účastníkov cestnej premávky.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame