Od jesene 2024 už len jeden typ elektrickej nabíjačky

Od jesene 2024 už len jeden typ elektrickej nabíjačky

Na jeseň v roku 2024 by sme mali mať všetci v Európskej únii jeden typ nabíjačky pre mobily aj tablety. Podrobnosti má Rado Tomeš:

Euroskop 12.6.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Európska únia už dlhodobo bojuje proti nadmernému elektro odpadu, ku ktorému prispievajú aj nabíjačky. Ročne sa tak vytvára až jedenásť tisíc ton odpadu. Európskej únií sa doteraz podarilo presadiť, že používame tri typy nabíjačiek. Od jesene v roku 2024 to bude už len jeden typ - a to aj napriek nesúhlasu americkej firmy Apple, ktorá má úplne iné koncovky. Tým, že si vystačíme s jedným typom nabíjačky pre mobilné telefóny a tablety, ušetríme nie len životné prostredie, ale aj peniaze. A má to ešte jednu praktickú výhodu – keď si nabíjačku zabudneme doma budeme si ju môcť požičiavať bez ohľadu na to, aký typ elektroniky práve používame.

Ak nám bude priať počasie, budeme si môcť v utorok a v stredu v noci užiť prvý super spln Mesiaca v tomto roku. Je to udalosť keď sa Mesiac javí ešte väčší ako pri normálnom splne. Mesiac bude 14. júna na oblohe približne o 7% väčší oproti priemernej uhlovej vzdialenosti a najmä, bude asi o 15% jasnejší. Do strednej Európy bude v tom čase zasahovať tlaková níž, takže noci by sme mali mať jasné až polooblačné, dokonca aj pomerne teplé – 16 až 11 stupňov Celzia, v údoliach chladnejšie. V druhej polovici júna nás ešte čaká vzácne obdobie, keď uvidíme naraz voľným okom planéty Merkúr, Venušu, Mars, Jupiter a Saturn spolu s Mesiacom. Najbližšie sa táto konštelácia udeje až v roku 2036.

Zaujímavé organizátorské prešľapy sa diali po koncerte britského speváka Liama Galaghera. Bývalý frontman skupiny Oasis vystúpil v rámci osláv 70-teho výročia korunovácie kráľovnej Alžbety II. v anglickom historickom sídle Knebworth House v Hertfordshire. V prekrásnom prostredí tam odohral dva koncerty a po oboch museli organizátori dočasne uzavrieť križovatku diaľnic. Ako uviedla polícia – z bezpečnostných dôvodov. Fanúšikovia totiž odchádzali z koncertov chaoticky cez nepovolené východy. Zdá sa však, že polícia bola trochu premotivovaná – niektorí ľudia museli čakať hodiny na parkovisku pred halou v aute kým dopravná polícia opäť spustila premávku. Ďalší návštevníci nečakali a búrali ploty, pretože zostali uväznení v areáli a nevedeli sa odtiaľ dostať von. Cesty aj únikové východy sa napokon uvoľnili až nadránom po koncertoch.

 

Autor: Barbara Štubňová; Moderuje: R. Tomeš; Foto: PIXABAY/Bessi

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame