Reklama na pivo je v uliciach Zürichu zakázaná

Reklama na pivo je v uliciach Zürichu zakázaná

Švajčiarsky Zürich zakázal akúkoľvek reklamu na pivo v exteriéri. V krajine ide o ojedinelý a veľmi progresívny čin, Rado Tomeš nám povie viac.

EUROSKOP 18.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako ukázala štúdia ešte z roku 2020, ľudia vo Švajčiarsku sa na cestách stretávajú s reklamou na alkohol každých päť minút. Najväčšie mesto v krajine, Zürich, preto zakáže od júla vývesné štíty pivovarov a reklamné pútače všetkých značiek piva. Reklama na zlatistý mok je teda v uliciach Zürichu zakázaná - nič, čo by propagovalo pivo sa nesmie objaviť na žiadnej fasáde. Rozhodli o tom mestskí poslanci a nepomohli ani protesty liberálov a výrobcov piva. Mestská rada tento zákaz odôvodnila, tým, že ide o opatrenie na ochranu mladých ľudí a prevenciu pred návykovými látkami.

Moravu zasiahlo tento týždeň v pondelok tornádo. Potvrdil to aj Český hydrometeorologický ústav. Prehnalo sa Břeclavskom rýchlosťou okolo 150 km/h, v celom kraji mali hasiči viac ako 40 výjazdov. Tornádo najviac zasiahlo obec Lanžhot, ktorá leží len tri kilometre od našich hraníc, kde poškodilo 30 domov. Tornádo bolo mierne, so silou F1, u ľudí však aj tak vyvolalo paniku. Takmer pred rokom sa totiž južnou Moravou prehnal tmavý  veterný vír so silou F4, ktorý zničil niekoľko dedín a zabil päť ľudí. Tornáda sú u našich susedov, tak ako aj u nás,  veľmi zriedkavé.
 
Americká turistka spôsobila škodu vo výške 25 tisíc eur na slávnych Španielskych schodoch v Ríme.  28 ročná Američanka v skorých ranných hodinách zhodila zo schodov  elektrickú kolobežku, peňažný trest dostal aj jej spoločník, ktorý svoju elektrokolobežku po mramorových schodoch z 18. storočia  tlačil.  Výtržníkov nakrútil okoloidúci na mobil a to pomohlo polícii dvojicu vypátrať. Na to, akú veľkú škodu spôsobili, vyviazli len s pokutou 400 eur a doživotným zákazom vstupu do Ríma. Incident sa stal len dva týždne potom, ako sa dole Španielskymi schodmi zviezol turista zo Saudskej Arábie na svojom vozidle Maserati. Mramorové schody z 18 storočia zreštaurovali pred siedmimi rokmi za jeden a pol milióna eur a od roku 2018 je na nich zakázané aj sedieť. 

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame