Archeologický objav storočia v Holandsku

Archeologický objav storočia v Holandsku

Tak toto sa len tak nepodarí, archeológovia objavili v Holandsku zachovalý chrám z rímskej doby. Rado Tomeš nám povie viac.

EUROSKOP 25. 6. 2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Chrám je starý takmer 2 tisíc rokov, potvrdil to Holandský pamiatkový úrad, a nič podobné sa doteraz v krajine tulipánov a bicyklov neobjavilo. Ešte v roku 2001 našli vo východnom Holandsku, pri meste Nijmegen, amatérski archeológovia niekoľko predmetov. Poctivo ich nahlásili úradom a krátko na to lokalitu preskúmali odborníci. Aké bolo ich prekvapenie keď postupne odkrývali rozsiahle sídlo s chrámom, kamennými oltármi a pozostatkami obetných darov. Chrámy boli pôvodne dva, zachoval sa však len jeden z nich. Aj tak je to v Holandsku „objav storočia“ - chrám je vo výbornom stave a podľa vykopávok v ňom rímski vojaci v 1 až 4 storočí pred naším letopočtom uctievali svojich bohov.

Veľké pátranie sa rozbehlo u našich susedov v Rakúsku. Zo zoologickej záhrady v dedinke Pamhagen, neďaleko Neziderského jazera, ušlo šesť dikobrazov. Po 14-tich dňoch pátraní našli ochranári zatiaľ len jedného - chytili ho v susednej dedine. Päť ďalších dikobrazov je stále na úteku, pravdepodobne sa skrývajú niekde v bujnej vegetácii. Pátranie po nich komplikuje fakt, že dikobrazy sa rýchlo pohybujú a sú aktívni najmä v noci. Takže chytiť ich je naozaj výzva. A ako sa dostali z ohrady? Niekto takpovediac „na hulváta“ vykopol dvierka do výbehu. Utečené dikobrazy videli už viacerí ľudia, nikto sa ich však neodvážil chytať.

Pandémia koronavírusu sa dostala do úzadia našej pozornosti. Jednak sa oteplilo a nových prípadov ochorenia nie je veľa, a potom ju z titulných stránok vytlačila vojna na Ukrajine. Nič sa však nemení na skutočnosti, že na jeseň nás pravdepodobne čaká ďalšia z vĺn koronavírusu. Nemci sa na ňu pripravujú už teraz. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva navrhlo novelizáciu platného zákona a medzi novými opatreniami je aj pomerne kuriózny nápad: respirátory by sa mali nosiť v interiéri tak, ako zimné pneumatiky – od jesene do jari. Návrh novely bude ešte schvaľovať spolkový parlament, platnosť pôvodného zákona sa končí v polovici septembra.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/TAMA66

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame