Rekordne horúci jún vo Francúzsku a parížske plavárne sú zatvorené

 Rekordne horúci jún vo Francúzsku a parížske plavárne sú zatvorené
Dve tretiny Francúzska sužujú mimoriadne vysoké teploty. Minulý víkend tam dokonca padali nie len teplotné rekordy ale aj vtáci zo stromov. Aj v takejto náročnej klimatickej situácii sa však našiel jeden praktický marketingový nápad. Povie nám o ňom Rado Tomeš.

EUROSKOP 26. 6. 2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vstup do múzea s klimatizáciou zadarmo, aby ste sa mohli ochladiť a popritom si pozrieť historické zbierky. Takto horúčavy pomáhali zmierniť francúzske múzeá. Teplotné rekordy padali v oblastiach Bordeaux, Rennes, Cognacu nebo v Nantes. Aj Paríž bol vystavený vlne horúčav - napriek tomu mestské plavárne zostali zatvorené pretože ich zamestnanci stávkovali. Hoci je len jún teploty vo Francúzsku atakujú na viacerých miestach 40 stupňov Celzia. V postihnutých oblastiach je aktívny Červený kríž, ktorý ľuďom bez domova roznáša vodu. Francúzi sú z teplotných rekordov znepokojení, ešte majú v živej pamäti obrovské horúčavy z roku 2003, ktoré si vyžiadali životy takmer 15-tisíc ľudí.

Seniori za volantom tvoria pomerne početnú skupinu vodičov, na pani Candidu Uderzo má však málokto. Je jednou z troch Talianov, ktorí úspešne zvládli preskúšanie vodičských zručností vo veku 100 rokov. V Taliansku musia ľudia starší ako 80 rokov absolvovať každé dva roky praktické preskúšanie v autoškole - pani Candide to nerobilo vôbec problém. 100 ročná svieža dáma dokonca nenosí ani okuliare, pretože ich nepotrebuje. Je zdravá, neberie žiadne lieky - ak, tak len sem tam niečo na spanie. Podľa údajov z Národného štatistického úradu žije v Taliansku viac ako 20-tisíc storočných ľudí.

Anglický futbal utrpel historickú porážku, z ktorej sa spamätáva už niekoľko dní. V Lige národov ho totiž porazili Maďari najprv 5:1 a potom aj v domácej odvete 4:0. Futbalisti Anglicka tak utrpeli najhoršiu domácu porážku od roku 1928, a dokonca prehrali domáci zápas o štyri góly bez toho aby súperovi nejaký strelili. Takýto debakel sa stal prvý krát v histórii anglického futbalu. Maďarsko sa tak dostalo na čelo ťažkej skupiny A3, jeden bod na nich strácajú Nemci, tretí sú Taliani no a na poslednom mieste v tabuľke sú práve Angličania. Do ďalších bojov v Lige národov postupuje len víťaz skupiny.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/TAMA66

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame