Dražba Hitlerových hodiniek vyvolala pobúrenie

Dražba Hitlerových hodiniek vyvolala pobúrenie

Hodinky, ktoré patrili Adolfovi Hitlerovi vydražili v USA za vyše milión dolárov. Na túto dražbu sa zniesla vlna kritiky, viac nám povie Rado Tomeš:

102208060740; EUROSKOP; 0608 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zlaté náramkové hodinky, na ktorých sú iniciály AH a fašistický symbol – hákový kríž, zhabali na konci 2.svetovej vojny francúzski vojaci v Hitlerovom alpskom sídle Berghof. Podľa informácií, ktoré poskytla aukčná sieň „Alexander Historical Auctions“, Hitler hodinky dostal na svoje 44 narodeniny - teda v roku 1933 keď sa stal ríšskym kancelárom. Dražbu hodiniek odsúdilo Európske židovské združenie s tým, že zaradenie takýchto položiek do aukcie neslúži historickému poznaniu a môže viesť k nebezpečnému idealizovaniu nacistickej éry. Aukčná sieň argumentovala tým, že nech už ide o dobré, alebo zlé dejinné udalosti, treba materiálne spomienky na ne uchovať aby bolo jasné, že sa skutočne odohrali.

Škótske jazero Loch Ness je opäť v kurze. Vedci najnovšie zmiernili posmešné komentáre na adresu údajnej legendárnej príšery Nessie a  pripustili, že jej existencia je „pravdepodobná“. Novo objavené fosílie naznačujú, že niektoré druhy dávnovekých plesiosaurov, považovaných za morské tvory, mohli žiť aj v sladkých vodách jazier. Niektorí odborníci predpokladajú, že bájna lochnesská príšera bola práve plesiosaurus – teda plaz s malou hlavou a dlhým krkom. Čo na tejto teórií o pravdivosti lochneskej príšery nesedí je fakt, že plesiosaurus vyhynul pred 65 miliónmi rokov.

Ako z katastrofického filmu – tak vyzerala životy ohrozujúca scéna, keď sa cestujúci snažili dostať z rozhorúčeného vlaku v Paríži. Technická porucha na niekoľko hodín uväznila okolo 600 cestujúcich vo vlaku, tesne pred parížskou stanicou Saint-Denis. Vo vyše 40 stupňových teplotách sa cestujúci nevedeli dostať z rozpáleného vlaku bez fungujúcej klimatizácie pričom evakuácia sa začala až po troch hodinách! Vlak totiž zastal na veľmi nebezpečnom a frekventovanom mieste. Uväznených ľudí v rozpálených vozňoch pred kolapsom zachránila voda z vlakového baru ako aj to, že rozbili niekoľko okien.      

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame