Voda v Stredozemnom mori atakuje tridsiatku

Voda v Stredozemnom mori atakuje tridsiatku

Protestovať sa dá rôznym spôsobom, na hulváta, mierumilovne alebo, ako v Berlíne nedávno, – tými najťažšími ženskými zbraňami. Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 27.08.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pred nemeckým kancelárom Olafom Scholzom sa minulý víkend vyzliekli dve aktivistky. S nápisom na obnažených hrudiach žiadali, aby Nemecko zaviedlo embargo na dovoz ruského plynu. Stalo sa to počas dňa otvorených dverí v sídle nemeckej vlády. Kancelár diskutoval v záhrade s návštevníkmi a počas rozhovorov ho dve dámy poprosili o spoločnú fotografiu. Keď medzi nimi zapózoval, ženy sa náhle vyzliekli. Na situáciu pohotovo zareagovala ochranka a aktivistky odviedla. Internet obleteli fotografie dvoch rozmazaných žien a vysmiateho Olafa Scholza.

Nemecko zatiaľ nezaviedlo embargo na dovoz ruského plynu a v krajine sa vedie debata, ako nahradiť suroviny z Ruska pred blížiacou sa zimou.

Najmladší syn britského princa Williama, Luis, pôjde od septembra do školy. Mal už štyri roky a tento vek v Spojenom kráľovstve stačí na zápis do školy. Tak ako jeho súrodenci, princ George a princezná Charlotte, nebude používať priezvisko svojich rodičov – Mountbatten-Windsor. Všetky deti používajú priezvisko Cambridge. V kráľovskej rodine je to zvykom, napríklad princ William a Harry požívali priezvisko Wales. Všetky deti budú od septembra navštevovať súkromnú školu Lambrook, ktorá leží v blízkosti ich nového domova. Britský princ William a jeho manželka Catherine sa totiž so svojimi troma deťmi sťahujú z centrálnej časti Londýna do vidieckeho sídla vo Windsore.

V novej súkromnej škole nebude nikto deti oslovovať titulom a navyše, do školy budú chodiť aj v sobotu dopoludnia. Európsky kontinent sužujú najväčšie horúčavy za posledných 500 rokov. Teplo je nie len na súši, ale aj vo vode, presnejšie v moriach. Stredozemné more vykazuje zaujímavé teplotné anomálie už od mája. Najhoršia situácia je okolo Baleárov, na francúzskom Azúrovom pobreží, okolo Korziky, Sardínie a pozdĺž celého talianskeho pobrežia. Napríklad voda v mori v Marseille máva v auguste teplotu okolo 23 stupňov Celzia, tento rok však atakovala teplota 28 stupňov. Pri korzickom meste Bastia opakovane namerali 30 stupňov. Naopak, o niečo chladnejšie more ako zvyčajne mali pri pobreží severnej Afriky, v Grécku a v Egypte.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame