Čiernohorec vydržal nič nerobiť 60 hodín a vyhral

Čiernohorec vydržal nič nerobiť 60 hodín a vyhral

Francúzi našli s pomocou umelej inteligencie viac ako 20 tisíc nelegálne postavených bazénov. Majú z toho niekoľko násobný úžitok, Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP 03.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Veľká inšpirácia pre krajiny, ktoré nechcú a nemôžu plytvať vodou prišla z Francúzska. Tamojšie úrady sa spojili s dvomi technologickými firmami a použili systém umelej inteligencie, ktorý dokáže na satelitných a leteckých fotografiách rozlíšiť, kde sú záhradné bazény. Potom to porovná s katastrom a hneď je jasné, kto má nelegálne postavený bazén. Zisťovanie sa začalo minulý rok, funguje v deviatich provinciách, podarilo sa odhaliť 20 356 bazénov a do štátnej kasy priniesli pokuty okolo 10 miliónov eur. Umelá inteligencia dokáže bazény identifikovať násobne rýchlejšie ako človek a úradníci rozšíria tento systém kontroly na celú krajinu.

Niekomu rastie v záhrade zelenina, zo záhradky v Portugalskom mestečku Pombal má svet nález fantastických rozmerov. Ide o najväčšieho dinosaura v Európy, ktorým bol Brachiosaurus. Po ohlásení nálezu začali paleontológovia odkrývať stavce a rebrá, vyzerá to tak, že v skameneline, ktorá je stará 150 miliónov rokov nájdu aj zvyšok zvieraťa. Brachiosaurus vážil desiatky ton, mal 12 metrov na výšku a asi 25 metrov na dĺžku. Celý projekt prevzala Lisabonská univerzita, podľa vyjadrení jej expertov sú zatiaľ odkryté kosti v skvelom stave.

Čiernohorci sa rozhodli bojovať so stereotypom, že sú národ leňochov, svojskou súťažou. Každý rok vyhlasujú celonárodnú súťaž v nič nerobení. Tohtoročný šampión Žarko Pejanović to vydržal slušných 60 hodín. Osem finalistov má povolené počas súťaže spať, jesť, piť, čítať si a každých osem hodín majú možnosť odskočiť si na toaletu. Absolútnou rekordérkou je však minuloročná víťazka Duda Aksičová, ktorá vydržala nič nerobiť obdivuhodných 117 hodín.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame