V Olomouci budú študenti vo vlastnom univerzitnom pivovare variť praveké pivo

V Olomouci budú študenti vo vlastnom univerzitnom pivovare variť praveké pivo

Tak táto správa veru nepoteší arachnofobikov. V Nemecku sa udomácnil veľký, exotický, chlpatý pavúk. Netreba sa ho však báť! Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 11.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Už niekoľko týždňov dostáva Nemecký zväz ochrancov prírody hlásenia z južnej časti krajiny, kde sa darí pavúkovi s latinským názvom Zoropsis Spinimana - jeho slovenský názov ešte nemáme. Prvé hlásenie o ňom prišlo ešte v roku 2005 odvtedy sa tento veľký, chlpatý pavúk v Nemecku udomácnil. Do krajiny sa dostal zo Stredomoria pravdepodobne vďaka nákladnej doprave. Pavúk síce vzbudzuje rešpekt – je veľký až 8 centimetrov – avšak pre človeka je absolútne neškodný. Ochranári už začali robiť osvetu, v ktorej žiadajú ľudí, aby pavúka nezabíjali, ale vypustili ho do voľnej prírody.

O dva roky začne v Paríži letná olympiáda. Ak sa chcete ísť pozrieť, určite vás poteší, že úvodný aj záverečný ceremoniál bude zdarma. Tak isto aj športové disciplíny, ktoré sa budú konať v uliciach alebo na voľných vodných plochách – ako napríklad maratón, cyklistika, či diaľkové plávanie. Vstupenky na ostatné športy ešte nie sú v predaji. Usporiadatelia však ponúkajú možnosť predbežne sa zaregistrovať na oficiálnej stránke letnej olympiády a tým pádom zvýšiť šance, že sa fanúšik na športovisko dostanete. V dispozícií bude 10 miliónov vstupeniek a s ich predajom sa začne v roku 2024.

Na zaujímavý predmet sa budú môcť v letnom semestri prihlásiť študenti Palackého univerzity v Olomouci - „ Cvičenie z chémie piva“. Mladí chemici sa pokúsia uvariť praveké pivo, ktorého zvyšky objavili archeológovia pri Pardubiciach. Vo vnútri bronzovej nádoby identifikovali pozostatky prosa a zmes horkých bylín. Študenti budú mať k dispozícii vlastný experimentálny pivovar, ktorý im univerzita zriadila v pivniciach filozofickej fakulty. Skúmať budú napríklad úlohu rôznych baktérii pri kvasení piva. Do cvičení sa zapoja aj archeobotanici či archeológovia. Mladí lingvisti sa zasa preskúmajú originálny recept starodávneho piva.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame