„Zelená“ whisky to je ambiciózny cieľ škótskych páleníc

„Zelená“ whisky to je ambiciózny cieľ škótskych páleníc

Máme novú, najšikmejšiu vežu na svete, titul zostáva v Európe. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP 18.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zabudnite na známu, šikmú vežu v Pise – tá prišla o svoje prvenstvo ešte v roku 2007. „Z trónu“ ju vtedy zosadila veža kostola v holandskej dedinke Suurhusen z roku 1450. To, že sa kostolná veža začína nakláňať si miestni ľudia všimli už koncom 19-ho storočia. Jej sklon má teraz 5,19 stupňa. Nuž ale aktuálne sa objavila ďalšia, ešte šikmejšia stavba tentokrát v nemeckom Porýnií v obci Gau – Weinheim. Podľa čerstvých meraní, ktoré šokovalo statikov, sa veža odkláňa od zvislej osi až o 5,43 stupňa.

V českom Broumove, neďaleko hraníc s Poľskom sprístupnili unikátnu fresku, ktorú objavili v pivničných priestoroch miestnej fary vedľa kostola svätých Petra a Pavla. S objavom fresky sa viaže zaujímavý príbeh. V roku 1967 hľadal miestny páter miesto, kam by zaparkoval svojho Trabanta. V podzemných priestoroch fary, kde plánoval garáž, bolo veľa starých kostí no a keď ich začali farníci upratovať, našli vzácnu fresku z prvej polovice 14. storočia. Trvalo desaťročia, kým ju zreštaurovali. Je unikátna aj tým, čo je na nej namaľované. Biblický motív desiatich panien – 5 rozumných a 5 pochabých - je dobre známy. Nikde na svete však nie je vyobrazenie, kde by nerozumné panny na svojej ceste do pekla niesli na ramenách démonov.

Škótsku whisky netreba predstavovať. Je to veľká legenda a symbol Škótska - v krajine ju vyrábajú viac ako 500 rokov. Nápoj sa robí z tradičných, domácich surovín a najmenej tri roky a jeden deň musí zrieť na území Škótska. Zmeny sa však dejú aj v prípade slávnej whisky. Škótske pálenice najnovšie prekvapili vyhlásením, že chcú ísť cestou „zelenej“ whisky a dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2040. Je to mimoriadne ambiciózny plán, pretože výroba škótskej whisky je veľmi tradičná, zviazaná prísnymi pravidlami a reguláciami, ktoré pochopiteľne na vypúšťanie CO2 nikdy nehľadeli. Náročný je najmä proces destilácie. Pri ňom sa chcú producenti opierať výlučne o elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov. Výrobcovia chcú ísť príkladom pre ostatné odvetvia a vyzerá to tak, že to myslia naozaj vážne. Pálenice škótskej whisky znížili svoje emisie od roku 2009 až o 34%.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame