Rekordne rýchla červená karta padla vo francúzskej Ligue 1.

Rekordne rýchla červená karta padla vo francúzskej Ligue 1.

Športový svet sa točí okolo víťazstiev a porážok. A keď padnú aj nejaké tie rekordy tak je to pre fanúšika bonus navyše. Niekedy má rekord kuriózny charakter. Tak napríklad prednedávnom francúzska futbalová liga - Ligue 1 - prepisovala svoj rekord najrýchlejšie vylúčeného hráča. Viac nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 24.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rekord padol minulú sobotu v zápase Angers vs Nice. Domáci si vypracovali hneď v piatej sekunde bleskovú útočnú akciu s nepochybným gólovým potenciálom. Hráč hostí, Jean-Clair Todibo sa rozhodol zastaviť útočníka Angers veľmi ráznym spôsobom, o štyri sekundy na to už rozhodca po hvizde tasil červenú kartu. Ide tak o najrýchlejší odchod pod sprchy vo francúzskej Ligue 1. Od začiatku zápasu až po verdikt rozhodcu ubehlo len 9 sekúnd. Pre zmenu v druhom polčase putoval predčasne pod sprchy obranca domácich. Zápas sa napokon skončil výhrou jedna nula v prospech klubu z Nice.

Obuvník, drž sa svojho kopyta! Tento odkaz poslali talianski šéfkuchári minuloročnému laureátovi Nobelovej ceny za fyziku, Giorgiovi Parisiovi. Profesor s dobrým úmyslom zverejnil svoj návod, ako si pri varení cestovín ušetriť peniaze za elektrinu alebo plyn. Ide o tzv. pasívne varenie. Fyzik odporúča aby sme znížili teplotu na minimum akonáhle dosiahne voda v hrnci bod varu. To robíme mnohí ale podľa Parisiho môžeme ísť ešte ďalej a sporák v bode varu rovno vypnúť. Pokrievka na hrnci sa postará o to, že cestoviny sa uvaria aj pri 90 stupňoch. Do fyzika sa okamžite pustili renomovaní talianski šéfkuchári, ktorí mu odkázali, že takto uvarená cestovina nebude nikomu chutiť. Cestovinu budú podľa nich gumové a nie al dente.

Pred pár dňami v Berlíne slávnostne otvorili poslednú časť Humboldtovho Fóra - jeho východné krídlo. Ide o jeden z najambicióznejších medzinárodných kultúrnych projektov nemeckého hlavného mesta. Centrum pre kultúru, vedu a umenie známe pod názvom Humbodtove fórum sa nachádza v srdci Berlína a jeho výstavba stála 680 miliónov eur. Otvorenie centra oneskorila pandémia o dva roky. O to bombastickejšie sú prvé expozície, ktoré zaberajú 40 tisíc štvorcových metrov. Množstvo vystavených exponátov je skutočne ohromujúce. Všetko sú to vzácne predmety dovlečené do Nemecka z bývalých nemeckých kolónií. Cieľom Humboldtovho Fóra je práve poukazovať na nespravodlivosť koloniálnej éry.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame