Kto je najbohatší muž na svete?

Kto je najbohatší muž na svete?

Americký miliardár Elon Musk vydržal na čele rebríčka najbohatších ľudí sveta  necelý rok. Prvenstvo sa presťahovalo do Európy – aktuálne najbohatšieho muža sveta nám predstaví Rado Tomeš:

EUROSKOP 26.12.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Analytici časopisu Forbes, ktorý zostavuje rebríček najbohatších ľudí na svete, odhadli k 20. decembru majetok francúzskeho miliardára Bernarda Arnaulta na 169,8 miliardy eur, čo je o 17 miliárd viac, ako majetok Američana Elona Muska. Arnault je zakladateľom luxusného impéria LVMH, ktoré združuje tie najluxusnejšie značky kozmetiky, nápojov a módy. Impériu sa darilo aj počas pandémie, len v roku 2021 malo o 20 % vyššie tržby ako v roku 2019. Najbohatší muž na svete má povesť nenápadného človeka, veľkého filantropa, ktorý rád hrá tenis, miluje hudbu a je vášnivým zberateľom umenia. Po jeho smrti získa vzácnu súkromnú zbierku do vlastníctva mesto Paríž. Arnault má päť detí a všetky pracujú pre impérium. Rodina neprodukuje škandály, len čistý zisk v úctyhodnej výške.    
 

V Berlíne majú unikátnu výstavu Fantómovia noci – 100 rokov Nosferatu. Ten, kto daroval krv 21.  decembra, na ňu dostal zdarma lístky. Nie je to náhoda, pred 100 rokmi mal v Mramorovej sále v berlínskej ZOO premiéru nemý expresionistický horor Nosferatu: Symfónia hrôzy. Film režíroval  Friedrich Wilhelm Murnau, ktorý si príbeh požičal od Drakulu Brama Sokera, len zmenil niektoré detaily aj mená postáv, aby sa vyhol boju o autorské práva. Horor nakrúcali aj u nás na Oravskom hrade.  Od 21. decembra si darcovia krvi budú môcť pozrieť film aj výstavu zadarmo. Spolupráca s nemeckým červeným krížom potrvá štyri mesiace, najbližší darcovský deň s filmovým zážitkom je naplánovaný na 12. januára 2023.  


Dobré správy prišli zo štatistického úradu Európskej únie – Eurostatu. Emisie skleníkových plynov sa v Únii znížili za štrnásť rokov  o 22 %.  Minulý rok sme vypustili do atmosféry 3,6 miliardy ton oxidu uhličitého a ďalších plynov, ktoré poškodzujú klímu. Väčšinu emisií vyprodukoval výrobný priemysel - 22 % z celkového množstva, v tesnom závese sú domácnosti, ktoré prispeli dopravou a vykurovaním 21 %-tami.  Až na treťom mieste sa ocitli energie, čiže dodávky elektriny a zemného plynu, ktoré vypustili 20 % z celkového množstva. Výrazný úbytok skleníkových plynov zaznamenal od roku 2008 ťažobný sektor. Emisie sme ušetrili aj na spotrebe energie a zabrala aj priemyselná výroba.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame