S príchodom Nového roka si Dáni rozbíjajú o dvere staré taniere

S príchodom Nového roka si Dáni rozbíjajú o dvere staré taniere

V Spojenom kráľovstve plní stránky novín príbeh muža, ktorý má, zdá sa, nevyčerpateľné šťastie. Viac nám povie Radovan Tomeš

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Štedrý deň bol pre Brita Billa Puffetta naozaj štedrý. 24.decembra vyhral v lotérii 70 tisíc eur. Šťastlivcom je nie len pre túto konkrétnu výhru  ale skôr preto, že pán Puffett už tri krát prekonal rakovinu. Najprv to bol melanóm, vtedy mu odstránili veľký kus kože z ramena. O pár rokov ho trápila rakovina prostaty a neskôr aj rakovina čriev. Šťastný senior sa pre médiá vyjadril, že si myslel, že mal v živote toľko šťastia, až si ho vyčerpal.  Zdá sa však, že to nie je celkom pravda. Z výhry v lotérií sa veľmi potešil: jeho manželka dlhé roky  tvrdo pracovala ako opatrovateľka v 12-násť hodinových službách a pán Puffett si  veľmi želal aby sa stalo niečo, vďaka čomu by mohla dať výpoveď. Splnilo sa mu to rovno pod vianočný stromček.

Speváčku Shakiru čaká v Španielsku súdny proces. Za daňové úniky ju vyšetrovali tri roky a tento týždeň sudca vyhlásil, že má dostatok dôkazov o jej trestnej činnosti. Popovú hviezdu dobehlo nariadenie podľa ktorého každý, kto žije viac ako šesť mesiacov v Španielsku, tam musí platiť aj dane. Úrady speváčke vypočítali, že mala odviesť dane nie len z toho, čo zarobila v Španielsku, ale zo všetkých pracovných aktivít počas života v krajine. Shakira je teda obvinená z toho, že v rokoch 2012 a 12014 nezaplatila na daniach 14 a pol milióna eur. Neznamená to však, že Shakira pôjde automaticky za mreže. Speváčka  svoj dlh uhradila hneď ako jej vystavili účet a okrem toho proti rozhodnutiu súdu sa dá aj odvolať. Ak však predsa len bude odsúdená, hrozí jej menej ako 2 roky za mrežami, keďže v trestnom registri nemá doposiaľ záznam.
 
Máme tu nový rok 2023!  Na Slovensku sme ho privítali „po našom“. Ale sú tradície vo svete, ktoré by nás asi prekvapili  - a možno niektorých aj inšpirovali. Tak napríklad Bulhari zhasnú počas silvestrovskej polnoci všetky svetlá a bozkávajú sa. Kto koho pobozká ostáva tajomstvom, volá sa to Novoročné bozky a majú na to tri minúty. Ak chcete zaželať blízkym všetko najlepšie v duchu hesla „črepy prinášajú šťastie“, choďte do Dánska. Dáni si totiž na Silvestra navzájom rozbíjajú staré taniere o vchodové dvere, pričom platí, že čím viac črepín má niekto pred dverami, tým ho jeho susedia a priatelia majú radšej. Tak nech je pre vás rok 2023 plný šťastia aj bez črepín a tajných bozkov!

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame