Najstarší runový kameň našli v Nórsku

Najstarší runový kameň našli v Nórsku

Talianski vedci sa rozhodli koordinovať v médiách informácie o pavúkoch. O tom, že na to majú vážne dôvody, nám povie viac Rado Tomeš:

Euroskop 21.01.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Nie všetko, čo je na internete, je pravda a vo veľkej miere sa to týka aj pavúkov. Taliansky arachnológovia najprv prevetrali domácu tlač a zistili, že väčšina informácií o pavúkoch sú doslova vymyslené  fámy a nepravdivé mýty. To isté zistili aj vo svete. Rozhodli sa preto pripraviť zoznam odborníkov, ktorí pavúkom rozumejú a sú ochotní hovoriť s médiami. Zoznam aj s kontaktmi bude k dispozícii vo väčšine krajín. Vedci tak dúfajú, že sa im podarí zabrániť takým typom správ, ktoré šíria paniku a výmysly. Napríklad o inváziách čiernych vdov, o tom, že ten a ten pavúk je jedovatý – a pritom je neškodný alebo také, ktoré šíria fámy o pohryzených  ľuďoch, ktorí umreli, sú v bdelej kóme alebo prestali hovoriť.  

Zaujímavý prípad riešil súd v spojenom kráľovstve. Rozhodoval o dôchodkyni, ktorej sa do domu nasťahovali myši. Pani Margaret je etickou vegánkou a namiesto toho aby volala deratizérov, začala ich kŕmiť. Netrvalo dlho a myši ovládli jej dom, premnožili sa a začali terorizovať susedov. Tí sa sťažovali kde mohli, nikto však pani Margaret nevedel presvedčiť, aby s tým prestala. Prvostupňový súd rozhodol v prospech susedov, na chvíľu bol pokoj a potom sa všetko začalo odznova. Tentoraz vyšší súd rozhodol o tom, že to musí riešiť. Niektorí susedia sa odsťahovali, ďalší dúfajú, že dôchodkyňa s kŕmením prestane a nájde záľubu v mačkách.  

Nórski archeológovia sú nadšení, podarilo sa im objaviť najstarší doteraz známy dôkaz o runovom písme na kameni. Našli ho v Osle, keď robili archeologický prieskum pre stavbu železnice, v hrobe, ktorý  odkryli ešte v roku 2021. Po dôkladnom preskúmaní kostí, dreva a kameňa najmodernejšími metódami zistili, že kameň aj s písmom pochádzajú do obdobia od roku nula po rok 250. Bolo to obrovské prekvapenie, pretože doteraz boli vedci presvedčení o tom, že runové kamene pochádzajú  najskôr z roku 400 nášho letopočtu.  Vek kameňa a písma ešte potvrdili aj uhlíkovou metódou. Doteraz najstarší runový zápis našli na hrebeni, ktorý datovali do druhého storočia, spomínaný runový kameň je tak najstarším svojho druhu. Od dnes ho celý mesiac môžete obdivovať v múzeu kultúrnych dejín v Osle.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame