Legendárna skupina U2 vydáva dvojalbum

Legendárna skupina U2 vydáva dvojalbum

Fenomenálna írska skupina U2 chystá nový album, pesničky z neho už poznáme ale bude aj nebude to výber ich najväčších hitov. Aspoň nie v pôvodnej verzii.  Čo nás teda čaká, povie Rado Tomeš:

Euroskop 22.01.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Fanúšikovia skupiny U2 sa môžu tešiť na dvoj-CD so štyridsiatimi pesničkami, ktoré budú prierezom celej doterajšej tvorby skupiny. Nebudú to však pôvodné pesničky, budú to nové, intímne interpretácie. Dvojalbum sa bude volať Songs of Surrender a mal by vyjsť v marci.  Turné skupina s týmito staronovými pesničkami neplánuje, napriek tomu sa dostali von informácie o jesennej šnúre koncertov vo futuristickej aréne MSG Sphere v Las Vegas. Spevák skupiny Bono Vox neprezradil podrobnosti s tým, že nič nemôže povedať, ale pokiaľ by tam mali U2 hrať, tak to bude podľa neho iné a väčšie než všetko ostatné, čo kto kedy videl v Las Vegas alebo inde na svete. Zdá sa, že U2 chystajú niečo skutočne originálne.

Filmový svet zasiahla začiatkom tohto týždňa smutná správa – zomrela legendárna talianska  herečka Gina  Lollobrigida, mala 95 rokov.  Jej druhý film Fanfán Tulipán z nej urobil za noc hviezdu, vďaka svojej kráse a nespornému hereckému talentu nakrútila viac ako 60 filmov, od komédií až po drámy. Neskôr sa sama postavila za kameru a nakrúcala dokumenty o slávnych osobnostiach, ešte známejšie boli jej fotografie. Svoj šarm prepožičala aj organizácii UNICEF v boji proti detskej chudobe, dlhodobo spolupracovala aj s organizáciou Lekári bez hraníc. Ešte koncom minulého roka v televíznom rozhovore herečka priznala, že spor so synom o zbavenie svojprávnosti nakladať so svojim majetkom jej prinieslo poníženie, cez ktoré sa tak ľahko neprenesie. Jednu z najslávnejších talianskych herečiek pochovali vo štvrtok v Ríme.

Českí historici mali v noci z pondelka na utorok rušnú noc. V katedrále sv. Víta fotili a skúmali kamene na svätováclavskej korune, aby dokázali odpovedať na niektoré nejasnosti, ktoré okolo nej panujú. Napríklad, ako mohol byť do kríža na korune uložený tŕň z Kristovej koruny. Používali k tomu špeciálne prístroje a ako inak, s korunou a ďalšími klenotmi narábali doslova v rukavičkách. Urobili viac ako 600 špeciálnych fotografií  pod rôznymi osvetleniami a uhlami a skončili až nad ránom, len pár hodín pred tým, ako si české korunovačné klenoty mohli pozrieť prví návštevníci. Zábery idú na podrobnú analýzu. Mimoriadnou súčasťou výstavy bola lebka svätého Václava. Návštevníci si mohli poklad pozrieť len pár dní, do včerajšieho dňa, výstavu sprevádzali veľmi prísne bezpečnostné opatrenia a vyše trojhodinové rady.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame