Francúzi odmietajú „suchý január“ bez alkoholu

Francúzi odmietajú „suchý január“ bez alkoholu

Americká filmová akadémia vyhlásila nominácie na Oscara.   Tento rok majú európske filmy mimoriadne silné zastúpenie. S podrobnosťami prichádza Rado Tomeš. 

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Najviac nominácií má na tohtoročných Oscaroch  americký  uletený sci-fi film Všetko, všade, naraz -  získal celkovo 11 nominácií.  Hneď v závese sú dva silné európske filmy s deviatimi nomináciami: írska tragikomédia Víly z Inisherinu a nemecká vojnová dráma Na západe nič nové. Obidva filmy sú nominované na najlepší film roka.  V tejto kategórii zabojuje aj ďalší európsky film Trojuholník smútku. Európska kinematografia dominuje v kategória Najlepší medzinárodný film. Do nej sa dostali za Írsko Víly z Inisherinu, za Nemecko Na západe nič nové, ďalej  belgický film Blízko a  poľská dráma EO. Aj napriek európskej presile  sa nemusí stať, že Oscar poputuje na starý kontinent. Želiezkom v ohni v kategórií medzinárodný film je  argentínsky film Argentína, 1985, ktorý  už získal Zlatý glóbus.

Suchý január vo Francúzsku? Ani náhodou. Štúdie síce uvádzajú, že mesiac bez alkoholu má pozitívne účinky na organizmus  ale  vo Francúzsku sa móde „abstinovať po Vianociach“ smejú. Výzvy na „suchý január“ označili Francúzi za americký a britský export, ktorý má pre Francúzsko asi taký zmysel ako Halloween - čiže žiadny.  Ku koncu januára zverejnili výrobcovia vína správu, v ktorej tvrdia, že Francúzi nepotrebujú viac triezvosti, pretože im nejde o opíjanie sa, veď  už teraz majú štyri krát nižšiu spotrebu alkoholu ako v USA. Oficiálne čísla udávajú 40 litrov vína na osobu ročne. Za posledných 40 rokov klesol vo Francúzsku podiel pravidelných konzumentov vína z 50 percent na súčasných 20. 

Neuveriteľný prípad riešili chirurgovia v dublinskej Nemocnici svätého Vincenta. V žalúdku a črevách 66 - ročnej pacientky našli neuveriteľných  55 tužkových batérií. Žena prišla do nemocnice s tráviacimi problémami. Röntgen ukázal, že ani jedna batéria neblokuje trávenie, a tak sa  lekári rozhodli, že počkajú kým telo nevypudí predmety prirodzenou cestou. V prípade prvých piatich batérií sa to podarilo, zvyšné však tak zaťažili žalúdok, že sa roztiahol až k panve. Počas operácie nešťastnej žene chirurgovia zo žalúdka odstránili 46 bateriek! Posledné štyri kusy jej uviazli v hrubom čreve. Podľa psychológov je pojedanie tužkových bateriek síce nie veľmi častou, ale predsa len známou formou seba-poškodzovania. 

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame