Benátkam vysychajú vodné kanaly

Benátkam vysychajú vodné kanaly

Dve známe európske múzeá prestávajú dodržiavať striktné pravidlá, ktoré určovali, aká klíma má byť vo výstavných miestnostiach. Prečo, to nám povie Rado Tomeš:

EUROSKOP 25.02.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Guggenheimovo múzeum v španielskom Bilbau ušetrí 20 tisíc eur na energiách, pretože sa rozhodlo, že umožní väčší rozptyl v teplote a vlhkosti vzduchu. Celý systém vylaďovali už minulý rok, takže si to mohli dovoliť. V novembri oslávilo múzeum 25 rokov výstavu z diel z vlastných zbierok, takže nemalo vo svojich priestoroch nič zapožičané. A o to ide. Pri zapožičiavaní diel platia veľmi prísne pravidlá na ktorých trvajú galérie, súkromní zberatelia a najmä poisťovne, ktoré diela poisťujú. Guggenheimovo múzeum už avizovalo, že pokiaľ im niekto nebude chcieť diela zapožičať, tak ho nevystavia.  K novým pravidlám sa pridalo aj holandské Rijksmuseum v Amsterdame a britská vláda. Tá ešte minulú jeseň pozastavila požiadavku na minimálnu teplotu pre diela, ktoré kryje jej poisťovací program.

Romantika v Benátkach počas plavby gondolou sa začína vzďaľovať viac, ako by sme čakali. Benátske kanály totiž vysychajú a ich nízka hladina spôsobuje problémy v jazde okrem gondol aj vodným taxíkom a sanitkám. Okrem toho, situáciu komplikuje spln mesiaca a morské prúdy. Všetko zatiaľ nasvedčuje tomu, že Taliansko bude druhý rok po sebe bojovať so suchom. Minulé leto ho spôsobili len polovičné snehové zrážky v Alpách a tento rok to nebolo o nič lepšie. Talianske rieky a jazerá už dlhodobo trpia veľkým nedostatkom vody a od meteorológov zatiaľ neprichádzajú žiadne dobré správy. 

Italy_Weather131198938286.jpg
Pri holandskom pobreží vznikne prvá komerčná farma, na ktorej sa budú pestovať riasy medzi veternými turbínami na mori. Farma Nord Sea Farm 1 bude plniť niekoľko úloh, pričom všetky sú potenciálne kľúčové pre budúcnosť ľudstva. Bude testovať a zdokonaľovať metódy pestovania morských rias na ekonomické využitie, zároveň bude skúmať potenciál morských rias pre zachytávanie uhlíka. Pri tom všetkom využije priestor v Severnom mori, ktorý je inak nevyužiteľný. Investori nenechávajú nič na náhodu, projekt vedú vedeckí experti na pestovanie morských rias, ich cieľom je do roku 2040 pestovať riasy na jednom milióne hektárov, čo by mohlo znížiť emisie o milióny ton oxidu uhličitého ročne. Projekt sa spustí do prevádzky ešte tento rok. 

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame