V Spojenom kráľovstve zaviedli limity na nákup zeleniny

V Spojenom kráľovstve zaviedli limity na nákup zeleniny

Na pultoch najväčších obchodných reťazcov v Spojenom kráľovstve mizne zelenina aj ovocie. Čo sa tam deje, vie Rado Tomeš:

EUROSKOP 26.02.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Prvé tri najväčšie obchodné reťazce supermarketov v stredu vydali nariadenie, v ktorom zaviedli limity na nákup konkrétneho ovocia a zeleniny. Najväčší z nich má limity na nákup paradajok, paprík a uhoriek, ľudia si môžu z každého kúpiť len tri kusy. Ďalšie dva reťazce k týmto trom položkám pridali aj šalát. Menšie reťazce majú väčšie problémy, okrem spomenutých druhov zeleniny vyhlásili limity aj na brokolicu, karfiol a maliny. Zatiaľ čo odporcovia Brexitu vinia za katastrofálny stav rozhodnutie Spojeného kráľovstva opustiť Európsku úniu, obchodníci tvrdia, že tento nedostatok je spôsobený zlou úrodou na juhu Európy a v severnej Afrike, ktorú spôsobili obrovské výkyvy v počasí.

Trochu absurdne pôsobia vo švajčiarskych a talianskych Alpách porasty rozkvitnutého kaktusu, je to však realita napriek tomu, že opuncia z čeľade kaktusovitých by sa lepšie vynímala napríklad v americkom  Grand Canyone, kde sa jej tiež prirodzene darí. Opuncia je invázne rastlina, vo Švajčiarsku ju objavili na konci 18. storočia a držala sa pri zemi. Teplejšie počasie však spôsobilo, že v niektorých alpských oblastiach tvorí  až do 30%  nízkej vegetácie. Štyri z deviatich druhov opuncií, ktoré v Alpách evidujú sú škodlivé pre miestny ekosystém, majú extrémne hustý koreňový systém a je takmer nemožné zbaviť sa ich mechanickým vytrhávaním zo zeme. Všetky pokusy, a nebolo ich málo, boli zatiaľ neúspešné.

Okolo roku 1486 spustili v Dánsku na more vojnovú loď, známu ako Griffen, bola to vlajková loď vtedajšieho vládcu Dánska, Nórska a Švédska, kráľa Jána I. Dánskeho. Keď sa mal kráľ stretnúť s regentom Švédska, chcel naňho urobiť dojem a naložil na loď cennosti od výmyslu sveta. Griffen sa však potopil, keď na jeho palube vznikol požiar. Vrak našli už v 60. rokoch minulého storočia, intenzívny výskum však ukončili až v roku 2021 a doteraz ho vyhodnocovali. Vyše 3 tisíc vzoriek rastlinného materiálu jednu po druhej preskúmali a katalogizovali. Vďaka chladnému Baltskému moru vieme, že na severe aj v 15 storočí používali muškátový oriešok, horčicu, šafran, čierne korenie aj mandle, čo poukazuje na vtedajšiu výbornú obchodnú sieť.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame