Kultúrna udalosť roka – výstava barokového maliara Jana Vemeera v Amsterdame

Kultúrna udalosť roka – výstava barokového maliara Jana Vemeera v Amsterdame

Už o tri dni sa začnú predávať vstupenky na tohtoročnú Eurovíziu. Lístky síce nestoja málo ale náklady na organizáciu ani zďaleka nepokryjú. Prepočíta to Rado Tomeš:

Euroskop Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V anglickom Liverpoole sú už teraz zarezervované všetky hotely a penzióny.  Nedostatok postelí vyhnalo ceny za nocľah do závratných  výšok. Ak chcete vidieť na živo semifinále Eurovízie  bude vás vstupenka stáť od 102 do 380 eur. Finále uvidíte naživo, ak si zaplatíte od 181 do 490 eur. Nie je to málo ale i tak výnos z lístkov nepokryje náklady na Eurovíziu.
Najväčšiu časť rozpočtu bude na svojich pleciach niesť BBC – podľa odhadov to má byť od 9 až po viac ako 19 miliónov eur. Štyri a pol milióna eur do rozpočtu Eurovízie prisľúbil Liverpool. Na právach za vysielanie získajú organizátori  niečo vyše 6 a pol milióna eur ale ešte stále to  neznamená, že bude organizácia Eurovízie v Liverpoole zisková. Je to však veľká reklama pre mesto aj pre krajinu, a tak sa napriek finančnému riziku oplatí do tohto veľkého hudobného podujatia ísť.

Tento týždeň sa vo veľkom protestovalo v nórskom Osle, priamo pred bránou ministerstva energetiky. Najmä mladí ľudia ležali na zemi, v rukách držali sámske vlajky a nápisy Späť krajinu. Bol to protest proti veternej farme, ktorá sa nachádza v centrálnej časti Nórska a bráni domorodým Sámom uplatňovať svoje práva. Pred dvomi rokmi totiž najvyšší súd rozhodol, že výstavba veterných turbín porušila práva Sámov, ktorí na území po stáročia chovajú soby. Veterná elektráreň však stále funguje. Minister sa s mladými ľuďmi síce porozprával ale úrad ani vláda zatiaľ neprijali žiadne konkrétne opatrenia. A tak si politik  aspoň vypočul, že klame a zavádza. Naopak,  potešili sa niektorí zamestnanci ministerstva energetiky   -  z nečakaného  home officu.  

Rok sa poriadne ani nezačal a vyzerá to tak, že výstava diel jedného z najvýznamnejších barokových maliarov, Holanďana Jana Vemeera sa stala umeleckou udalosťou roka. Vemeer   bol považovaný za majstra perspektívy a svetla. Namaľoval len 37 obrazov ale mnohé z nich sa stali ikonami -  spomeňme aspoň obraz „Diana s nymfami“ alebo „Dievča s perlou“. Exkluzívna výstava v amsterdamskom Rijks-museum mala vernisáž 10-ho februára a už v prvý deň predali 150-tisíc vstupeniek.
Výbornú atmosféru v múzeu vytvárajú aj priestranné, výstavné miestnosti s ťažkými závesmi. Keďže sa múzeá a galérie stali obľúbeným miestom aktivistov rôzneho druhu, všetky obrazy sú preventívne chránené sklom, aby ich nikto nepoškodil.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame