Záhada zamoreného Černobylu - psy prežili

Záhada zamoreného Černobylu -  psy prežili

Je síce ešte zima, ale ak máte chuť na zmrzlinu, Rado Tomeš jednu lahodnú ponúka: je to zmrzlina svrčková,  posypaná s do chrumkava upečeným hmyzom:

EUROSKOP Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zmrzlináreň na juhu Nemecka, v mestečku Rottenburg am Neckar sa preslávila svojimi špecialitkami. Po pozlátenej zmrzline alebo klobásovej s gorgonzolou ponúka ďalšiu novinku. Tento raz ide o zmrzlinu s príchuťou svrčka a s posýpkou, ktorú tvoria opäť  sušené, hnedé svrčky. Aj keď sú zmrzlinové preferencia Nemcov jahodová, čokoládová, banánová a vanilková  cukráreň sa experimentov nebojí. Keďže Európska komisia nedávno povolila používať svrčky v potravinách, mohli sa vyblázniť aj zmrzlinári z Rottenburgu.  Pochúťka je vyrobená zo svrčkovej múky, hustej smotany, vanilkového extraktu a medu. Podľa ľudí, ktorí ju ochutnali má až prekvapujúco lahodnú chuť.

V Dánsku identifikovali najstarší známy nápis odkazujúci na boha Odina. Špecialisti na rúna  z Národného múzea v Kodani oznámili, že nápis na časti zlatého disku, predstavuje jasný dôkaz o uctievaní  Odina už v piatom storočí. Je to  minimálne o 150 rokov skôr, ako sa doteraz predpokladalo. Najstaršie vyobrazenie dávnovekého božstva, ktoré sa našlo na brošni z južného Nemecka pochádza z druhej polovice šiesteho storočia. Disk je súčasťou veľkého zlatého pokladu, ktorý pred troma rokmi objavil v Dánsku amatérsky hľadač pokladov. Zlatý nález vážil jeden kilogram a jeho súčasťou boli aj veľké medailóny vo veľkosti tanierov.  Všetky artefakty dôkladne preskúmali a niet pochýb o tom, že obsahuje zatiaľ najstaršiu zmienku o uctievaní boha Odina, akú poznáme.

Ubehlo už 35 rokov od havária v Černobyľskej jadrovej elektrárni. Doteraz sa tam potulujú potomkovia psov, ktoré po tragédií náhle opustili ich majitelia. Túlavé psy si v Černobyle vedia nájsť potravu, rozmnožovať sa a prežiť.  Vedci dúfajú, že sa im podarí objasniť, ako je možné, že pôvodné psy vysokú radiáciu vôbec prežili a že ďalšie ich generácie nie sú deformované. Ďalšou záhadou je to, že sa vôbec dokážu rozmnožovať. Možno nám odpovede na tieto otázky pomôžu nájsť recept na to ako prežiť
v prostredí zamorenom radiáciou. Vedci už pred 6-imi rokmi začali psom odoberať krv a porovnávali ju s krvou psov zo  zdravého  prostredia.  V černobyľskej zóne prežilo 15 generácií ožiarených psov a vedci teraz začínajú hľadať zmeny v ich DNA.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame